vineri, iunie 2, 2023

Cel mai mic cancer de piele din lume, care măsoară doar 0,65 milimetri, a fost descoperit cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, fiind aproape invizibil cu ochiul liber.

Micul punct se afla pe obrazul lui Christy Staats, chiar sub ochi, și era melanom – cel mai periculos tip de cancer de piele.

Tehnicile non-invazive ale oamenilor de știință de la Oregon Health & Science University le-au permis să examineze pielea doamnei Staats fără a fi nevoie să o taie.

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

La 1 mai, un judecător de la Guinness World Records a acordat echipei implicate un certificat de recunoaștere a descoperirii care le-a salvat viața.

Profesorul Alexander Witkowski a declarat: „Ceea ce echipa noastră a realizat împreună întruchipează declarația mea personală de misiune: „Prindeți inevitabilul, din timp”.”

De atunci, doamna Staats a subliniat importanța accesului la tratament, declarând că se afla „în locul potrivit la momentul potrivit… cu tehnologia potrivită”, scrie Express.

„Dacă ei o pot găsi pe a mea când este atât de devreme, este de la sine înțeles că această tehnologie poate ajuta și alți oameni.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

„Este un memento important că nu poți fi indolent cu pielea ta. Trebuie să fii atent la ea și să faci verificări noi”.

„În cazul melanomului, ochii pot fi cu adevărat cel mai bun instrument”, a declarat Sancy Leachman, președintele Departamentului de Dermatologie din cadrul Școlii de Medicină OHSU.

„O aluniță sau o pată de pe piele care își schimbă aspectul – dimensiune, formă, colorație – este un indicator cheie pentru melanom.”

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

În Marea Britanie, 2.341 de persoane au murit din cauza melanomului între 2017 și 2019.

CE ESTE MELANOMUL

  • Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate răspândi în alte zone ale corpului.
  • Principala cauză a melanomului este lumina ultravioletă, care provine de la soare și care este folosită în paturile solare
  • Printre lucrurile care cresc șansele de a face melanom se numără vârsta și faptul de a avea pielea palidă, un număr mare de alunițe și un istoric familial de cancer de piele
  • Adesea este posibil să preveniți cancerul de piele fiind atenți la soare – de exemplu, folosind cremă de protecție solară și reaplicând-o în mod regulat.
  • Modul în care este tratat melanomul depinde de locul în care se află, dacă s-a răspândit în alte zone ale corpului și de starea dumneavoastră generală de sănătate. Intervenția chirurgicală este principalul tratament

SIMPTOME

  • O aluniță nouă sau o modificare a unei alunițe existente pot fi semne de melanom
  • Melanoamele pot apărea oriunde pe corp, dar sunt mai frecvente în zonele care sunt adesea expuse la soare
  • Unele tipuri mai rare pot afecta ochii, tălpile picioarelor, palmele mâinilor sau organele genitale
  • Verificați-vă pielea pentru orice modificări neobișnuite. Folosiți o oglindă sau rugați un partener sau un prieten să verifice orice zonă pe care nu o puteți vedea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private