Categories: Expertul zilei

Un neurolog renumit susține că anumite alimente pot preveni boala Alzheimer mai bine decât orice medicament sau supliment

Prevenție Alzheimer. Nu există niciun medicament sau supliment care să prevină expresia clinică a bolii Alzheimer, însă schimbări ale stilului de viață, de la 30-50 de ani, ajută, afirmă prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina.

„Din ce în ce mai frecvent, prieteni, cunoscuți, pacienți, oameni cu care mă întâlnesc mă întreabă dacă pot preveni boala Alzheimer. Dacă pot să ia un medicament, ceva, să nu facă demență. Ei bine, nu există niciun medicament sau supliment care să prevină boala sau expresia clinică a bolii, însă prevenția funcționează. Pentru pacienții care au deja demență, sigur, există un tratament complex, care încetinește declinul cognitiv. Însă pentru prevenție, nu. În primul rând aș vrea să fac distincție între boala Alzheimer și demența asociată bolii Alzheimer, care apare în stadiul final al bolii (după 20 de ani de evoluție)”, a explicat medicul, potivit Agerpres.

Anumite alimente pot preveni boala Alzheimer

Potrivit acestuia, boala Alzheimer constă în acumularea progresivă în creier a unor proteine agregate, ca un fel „de gunoi” pe care creierul nu îl poate „epura”. „Aceste modificări duc în timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale și slăbirea performanței intelectuale a individului, până la stadiul de demență”, a precizat medicul.

El spune că pentru a scădea riscul de a avea boala Alzheimer și pentru ca aceasta să nu progreseze până la stadiul de demență se poate interveni asupra stilului de viață la vârsta de 30 — 40 — 50 de ani printr-o activitate fizică constantă, se poate adopta o nutriție de tip dietă mediteraneană, se recomandă controlul consumului de alcool, evitarea traumatismele craniene, chiar și minore. Totodată, trebuie evitate anxietatea și depresia, iar acestea să fie tratate de îndată ce apar, să existe activitate intelectuală intensă continuu, iar contactele sociale să fie cât mai dezvoltate.

„Să avem un somn cât mai bun. Dacă avem probleme de somn, să ne adresăm unui specialist. Să tratăm precoce și eficient factorii de risc vasculari — hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamația sistemică, să eliminăm fumatul, să mergem la medic și să ne testăm atunci când ni se pare că memoria, atenția, concentrarea au scăzut sau când nu ne mai descurcăm la fel de bine în activitatea curentă. Să raportăm medicului dacă avem în familie cazuri de boală Alzheimer, mai cu seamă dacă au debutat sub 65 de ani. Să încercăm în fiecare zi să fim bucuroși, să ne distrăm și să ne propunem să vizităm locuri noi și să cunoaștem oameni noi”, a recomandat medicul.

Recent Posts

Cum se simt durerile facerii. Tehnici de gestionare a durerii în timpul travaliului

Durerile facerii, cunoscute și sub numele de contracții, sunt un semnal că trupul unei femei…

18 minute ago

Horoscop Alina Bădic pentru Săptămâna Mare. Revelații și atenționări karmice

Horoscop 28 aprilie- 4 mai. Astrologul Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru Săptămâna Mare,…

48 de minute ago

Poți să scapi de burtă în șase zile

Poți să scapi de burtă în șase zile dacă respecți aceste reguli, promit specialiștii.  Știi…

59 de minute ago

Cele trei semne care te avertizează că ai diabet. Apar, în general, noaptea

Cele trei semne care te avertizează că ai diabet. Diabetul este o afecțiune serioasă care…

o oră ago

Dieta minună care reduce hipertensiune arterială. Explicația oamenilor de știință

Dieta joacă un rol crucial în controlul tensiunii arteriale. În acest sens, un studiu recent…

2 ore ago

Masa de Paște. Desertul cu care Elwira Petre dă mereu lovitura: „E un fel de chec, dar în 3 culori”

Elwira Petre și-a demonstrat cu vârf și îndesat nu doar calitățile de dansatoare, ci și…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian