Sari la conținut

Un nou efect secundar al coronavirusului: problemele dentare. Cum este afectată dantura?

dentare

Persoanele care au deja probleme dentare le pot vedea agravate de întâlnirile cu coronavirusul, sugerează unii experți.

În această lună, Farah Khemili a sesizat o senzație ciudată la nivelul danturii: dinții au început să se zvâcnească. Doamna Khemili, în vârstă de 43 de ani, nu a pierdut niciodată un dinte adult. Dinții au început să cadă pur și simplu – fătă durere și fără sângerare.

Doamna Khemili a supraviețuit unei lupte cu Covid-19 în această primăvară și s-a alăturat unui grup de asistență online, deoarece a suportat o serie de simptome experimentate de mulți alți „transportatori lungi”: ceață cerebrală, dureri musculare și dureri ale sistemului nervos.

Nu există încă studii riguroase prin care să se ateste că infecția cu coronavirus poate duce la pierderea dinților sau la probleme conexe. Însă printre membrii grupului de sprijin a celor afectați de virus, mai multe persoane au descris simptome precum căderea dinților, sensibilitatea gingiilor, înnegrirea dinților sau ciobirea acestora.

Probleme dentare cauzate de coronavirus

Pacienta menționată, alături de alți supraviețuitori din cadrul grupului de studiu asupra coronavirusului, sunt convinși că pe lângă efectele asupra sistemului circulator, umflarea degetelor de la picioare, căderea părului, coronavirusul poate provoca și căderea danturii. În ciuda simptomelor acestor pacienți, unii stomatologi, în lipsa unor baze de date mai vaste, sunt sceptici cu privire la acest simptom secundar provocat de covid-19.

„Este extrem de rar ca dinții să cadă literalmente ”, a spus dr. David Okano, parodontist la Universitatea Utah din Salt Lake City.

Dar problemele dentare existente se pot agrava ca urmare a Covid-19, a adăugat el, mai ales că pacienții se recuperează după infecții acute și se confruntă cu efectele lor pe termen lung.

Și unii experți spun că medicii și medicii stomatologi trebuie să fie deschiși la astfel de posibilități, mai ales că mai mult de 47% dintre adulții cu vârsta de 30 de ani sau peste au o formă de boală parodontală, inclusiv infecții și inflamații ale gingiilor și oaselor care înconjoară dinții, conform un raport din 2012 al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Începem acum să examinăm unele dintre simptomele uimitoare și uneori invalidante pe care le suferă pacienții la câteva luni după ce s-au recuperat de la Covid”, inclusiv aceste relatări ale problemelor dentare și ale pierderii dinților, a spus dr. William W. Li, președinte și medic director al Fundației Angiogenesis, o organizație nonprofit care studiază sănătatea și bolile vaselor de sânge.

În timp ce doamna Khemili devenise mai sârguincioasă în ceea ce privește îngrijirea dentară, ea a avut o istorie de probleme dentare înainte de a contracta coronavirusul. Când a mers la dentist a doua zi după ce i-a ieșit dintele, el a descoperit că gingiile nu erau infectate, dar avea pierderi osoase semnificative de când obișnuia să fumeze.

În aceeași zi în care dintele doamnei Khemili a căzut, partenerul ei a intrat pe Survivor Corp, o pagină de Facebook pentru persoanele care au trecut prin Covid-19. Acolo, el a descoperit că Diana Berrent, fondatorul paginii, raporta că fiul ei de 12 ani își pierduse unul dintre dinții adulți, la câteva luni după ce a avut un caz ușor de Covid-19. (Spre deosebire de doamna Khemili, fiul doamnei Berrent avea dinți normali și sănătoși, potrivit ortodontului său.)

Alții din grupul Facebook au postat despre căderea dinților fără sângerări. O femeie a pierdut un dinte în timp ce mânca înghețată.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel