joi, februarie 2, 2023

Un nou medicament în lupta cu covid-19! Cel mai mare studiu din lume cu medicamente COVID-19 a adus mai multe vești bune: medicamentul antiinflamator tocilizumab reduce riscul de deces al persoanelor spitalizate cu boala covid-19, le-a redus nevoia de ventilator mecanic și a redus timpul petrecut în spital. O preimprimare a datelor a fost publicată pe medRxiv.

„Acesta este un rezultat incredibil de semnificativ”, spune Athimalaipet Ramanan, reumatolog la Universitatea din Bristol, care nu a fost implicat în studiu, dar se află în comitetul director al unui proces de tocilizumab în India.

Te-ar mai interesa: Urolog: Apa care poate duce la apariția cancerului...

„Acesta este probabil doar al doilea medicament care are un impact asupra mortalității”, spune el, după steroidul dexametazona. Dacă datele sunt corecte, sunt „vești fantastice”, adaugă Jason Pogue, farmacist la Universitatea din Michigan, Ann Arbor, și președinte al Societății Farmaciștilor pentru Boli Infecțioase. „Cred că acest lucru va duce (și cred că ar trebui) să ducă la o utilizare mai răspândită în Statele Unite”, a scris Pogue într-un comunicat.

Dar tocilizumab este de aproximativ 100 de ori mai scump decât dexametazona, ridicându-se din nou întrebări despre cum să ne asigurăm că populațiile din întreaga lume pot beneficia de progresele științifice împotriva COVID-19.

Te-ar mai interesa: Ai dureri articulare? Remediu minune care combate ...

Un nou medicament dă speranțe bolnavilor de covid-19: tocilizumab

Folosit pentru tratarea artritei reumatoide și a altor boli autoimune, tocilizumab este un anticorp monoclonal care blochează proteina care servește ca receptor pentru interleukina-6 (IL-6), o moleculă de semnalizare din sistemul imunitar.

Acest lucru diminuează răspunsul imun, care este adesea hiperactiv în stadiul târziu al COVID-19, provocând boli grave și uneori moarte. La scurt timp după ce a început pandemia, medicii au început să testeze tocilizumab împotriva COVID-19 în mici studii clinice. Au fost încurajați atunci când recuperarea a arătat în iunie 2020 că dexametazona a redus decesele prin COVID-19 cu până la o treime la pacienții spitalizați. Medicamentul respectiv a devenit rapid parte a standardului de îngrijire.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: NU fugiți de slănina de porc. Este ...

Un nou medicament dă speranțe pandemiei de coronavirus

În studiu, 2022 pacienți au fost alocați aleatoriu pentru a primi tocilizumab și comparativ cu 2094 alții randomizați pentru a primi îngrijire obișnuită; De asemenea, 82% dintre pacienți au primit dexametazonă. După 28 de zile, 596 de pacienți din grupul cu tocilizumab au murit, comparativ cu 694 din grupul de control, o reducere a ratei mortalității de la 33% la 29%. Asta înseamnă că în medie 25 de pacienți trebuie tratați cu medicamentul acesta pentru a salva o viață.

Te-ar mai interesa: Suferi de insomnie? Dr. Cezar spune cum poți avea ...

Acest lucru poate părea un efect mic în comparație cu cel al dexametazonei, dar „o reducere absolută cu 4% a mortalității nu este marginală”, spune medicul Ashish Jha, decanul Școlii de sănătate publică a Universității Brown.

Studiile timpurii COVID-19 cu tocilizumab au avut rezultate mixte, dar au fost mai mici decât recuperarea. Rezultatele recent publicate de la încercarea cu platformă adaptivă randomizată, încorporată, multifactorială pentru pneumonia dobândită în comunitate (REMAP-CAP) au convins unii medici că medicamentul este benefic, a scris Pogue.

Te-ar mai interesa: Am colesterol, pot mânca ouă? Răspunsul este cât s...

„Alții, având în vedere pachetul mixt de date ale studiilor clinice anterior, așteptau RECUPERARE”, a scris el. Și, deși studiul REMAP-CAP a inclus doar cei mai bolnavi pacienți, rezultatele recuperării sugerează că beneficiul se extinde și la pacienții cu boală mai ușoară.

Tratamentul se ridică la un cost de aproximativ 500 de lire sterline.

„Acesta va fi un alt instrument pe care țările bogate îl pot adăuga la mix, dar nu ceva care va fi disponibil pe scară largă pentru restul lumii”, a adăugat Jha.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private