Sari la conținut

Un nou medicament, elixir pentru inimă: Scade nivelul crescut de Lipoprotein, o formă de colesterol rău, până acum netratabilă

simptom boala inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Acest simptom neobișnuit sugerează probleme la inima și plămânii

Un nou medicament, elixir pentru inimă: Scade nivelul crescute de Lipoprotein, o formă de colesterol rău, până acum netratabilă

Cercetătorii de la Universitatea Monash au dezvoltat primului medicament oral pentru tratarea unui tip de colesterol numit lipoproteină(a) sau Lp(a). Formă de colesterol, considerată mai periculoasă decât LDL, colesterolul rău comun.

Potrivit medicilor, această formă de colesterol este foarte periculoasă, este mai lipiciasă și capabilă să înfunde arterele și să provoace cheaguri de sânge. Se estimează că până la 20% din populația lumii are niveluri crescute de Lp(a), care sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiace grave.

Cercetarea este publicată în jurnalul JAMA.

Medicamentul, numit Muvalaplin, a fost dezvoltat pentru a ținti specific Lp(a) și a reușit să reducă nivelurile acestuia cu până la 65%.

În timp ce unele forme de colesterol sunt necesare pentru ca organismul să funcționeze corect, altele în cantități mari pot cauza probleme de sănătate și pot crește semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Un astfel de colesterol rău, numită și Lp(a), este periculoasă deoarece atunci când este în cantități mari se poate acumula în vasele de sânge, înfundandu-le și astfel îngreunând trecerea sângelui prin ele. Acest lucru perturbă circulația generală a sângelui și crește riscul unui accident vascular cerebral.

Medicament pentru colesterol
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medicamentul atacă direct lipoproteina A, cu scopul de a perturba structura acesteia. Scăderi semnificative ale nivelului de lipoproteină A sunt observate până la 24 de ore după administrarea medicamentului.

Efectul este diferit, în funcție de doza de medicament, dar o doză puternică poate reduce acest tip de colesterol cu ​​până la 65%. Nivelurile reduse de Lp(a) persistă timp de aproximativ 50 de zile după administrarea medicamentului.

Efecte secundare

Din păcate, există unele efecte secundare precum oboseală, greață, diaree, cefalee , dureri de spate, dar lucrul bun este că sunt de scurtă durată și nu duc la nicio complicație.

Scăderea lipoproteinei A poate fi realizată și prin ducând un stil de viață sănătos și consumând alimente și băuturi potrivite.  O creștere a acestui tip de colesterol poate fi cauzată și de alți factori precum consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi, obezitate și diabet.

Este posibil ca un părinte sau un alt membru al familiei să aibă colesterolul ridicat și astfel să fi fost transmis prin ereditate.Pentru a reduce în mod natural nivelul colesterolului rău, ar trebui să renunțați la fumat și la consumul de alcool. De asemenea, ar trebui să duci un stil de viață sănătos.

Aceasta înseamnă exerciții fizice și mișcare regulată și menținerea unei greutăți sănătoase.  Alimentația contează și ea, așa că este bine să consumați alimente care au un efect benefic asupra colesterolului și să evitați altele precum lactate, uleiuri vegetale procesate, alimente cu mult zahăr, cantități mari de cofeină și alcool, cereale rafinate, alimente ambalate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel