Sari la conținut

Un nou medicament, speranţă în lupta cu boala care atacă ochii

Cataracta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cataracta reprezintă o afecțiune oculară comună

Vești bune la nivel mindial. Speranța vine din America, unde mai mulți cercetători au conceput un tratament împotriva cataractei, boala care scade progresiv vederea.

Propunerea cercetătorilor americani pentru combaterea acestei boli poate fi administrat direct în ochi printr-un picurător destinat micșorării și dizolvării cataractei, principala cauză de orbire, informează sciencealert.com.

Un nou medicament, speranţă în lupta cu boala care atacă ochii

Cu toate că efectele acestui medicament nu au fost încă testate pe oameni, echipa de la University of California din San Diego speră să obțină și în studiile clinice aceleași rezultate obținute în timpul testărilor pe cobai și să ofere o alternativă la singurul tratament disponibil în prezent pentru pacienții cu cataractă: chirurgia dureroasă și deseori prohibitivă datorită costurilor.

Afectând zeci de milioane de oameni din întreaga lume, cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului, iar atunci când este lăsată netratată poate duce la orbire totală.

Acest lucru se întâmplă în cazul în care structura proteinelor cristalinului care alcătuiesc lentila ochilor noștri se deteriorează, provocând proteinele deteriorate sau dezorganizate să se strângă în grupuri și să formeze un strat de culoare albastru lăptos sau maro care împiedică vederea clară. Deși cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul, ea poate să apară în mod independent la ambii ochi.

Oamenii de știință nu sunt în totalitate siguri în legătură cu cauzele producerii cataractei, dar cele mai multe cazuri sunt legate de vârstă. Circa 32,4 milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi și 90% dintre ei trăiesc în țări în curs de dezvoltare.

 

Medicamentul se bazează pe un steroid natural numit „lanosterol”

 

Cercetătorii au testat picăturile pentru ochi pe bază de lanosterol în trei tipuri de experimente. În primul rând au lucrat cu cristaline umane de laborator și au văzut o scădere în dimensiuni a cataractei. Apoi au testat efectele asupra iepurilor și, potrivit Hanaei Armitage de la Science Mag, după șase zile, din totalul de 13 pacienți, doi care aveau forme severe de cataractă au ajuns la forme moderate, iar restul nu au mai avut nici un fel de cataractă. În cele din urmă au testat picăturile pentru ochi pe câini care fac în mod natural cataractă.

La fel ca în cazurile cristalinului uman de laborator și al iepurilor, câinii au răspuns pozitiv la medicament, cei cu cataractă severă vindecându-se complet sau aproape complet.

Ce este cataracta?

Cataracta este o boală care atacă ochiul și se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui. Această opacifiere este responsabilă de o scădere progresivă a vederii, la început însoțită de o jenă la lumină (fotofobie). Scăderea vederii poate fi rapidă (câteva săptămâni) dacă e din cauza unui traumatism.

LA CE VARSTA APARE CATARACTA?

Studiile arata ca peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta.

Momentul aparitiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de „bucuria de scurta durata” , mai exact momentul in care pacientul constata o imbunatatire a vederii si renunta la purtarea ochelarilor. Desigur, in scurt timp, persoana afectata constata scaderea vederii si incearca, in zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul in care pacientul trebuie neaparat sa consulte un oftalmolog.

Trebuie sa amintim, de asemenea, de cataracta juvenila – intalnita la varste fragede, dar si de cataracta congenitala – inascuta. Aceste tipuri sunt rare si se manifesta de obicei la ambii ochi, unul dintre ei fiind mai afectat decat celalalt.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel