joi, decembrie 3, 2020
Maria Mocanu

Un nou nor de panică se ridică peste omenire. Un nou virus extrem de rar descoperit pe teritoriul Italiei la unul dintre cele mai răspândite animale de pe Terra a creat panică globală.

Pisica unei familii din Arezzo, Italia, s-a îmbolnăvit. Ea a devenit extrem de agresivă, a mușcat trei dintre membrii familiei, iar când a fost dusă la medicul veterinar, felina a avut același comportament straniu, notează cotidianul La Repubblica.

Medicii au recomandat stăpânului un control specializată în probleme neurologice, însă, din nefericire, a decedat. Analizele medicale ulterioare au permis identificarea maladiei de care suferea. Un tip de Lyssavirus, un gen de virusuri ARN din familia Rhabdoviridae, extrem de rar.

Primarul din Arezzo nu vrea să-și asume nici un risc, iar toți membrii familiei au fost supuși unui tratament preventiv. Ca atare, și celelalte animale ale familiei au fost izolate, iar locuitorii care dețin câini le pot plimba numai cu lesă. Oamenii au fost îndemnați, de asemenea, să semnaleze orice comportament ciudat la animalele lor de companie.

„La Roma, ministerul Sănătății a decis constituirea unui grup tehnic și științific pentru examinarea situației și pentru a trage concluziile necesare”, a menționat Il Fatto Quotidiano. Profesorul Canio Bonavoglia, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Bari, crede că ”totul a pornit de la un liliac atins de Lyssavirus și care, paralizat de virus, a căzut pe pământ. Pisica s-a apropiat, a fost mușcată și, astfel, a luat virusul”, a explicat specialistul, subliniind că, „deocamdată, nu există indicii că Lyssavirusul este un pericol pentru om”.

Parteneri