duminică, octombrie 2, 2022
Au început înscrierile pentru un nou program de testare gratuită pentru cancerul colorectal. Acesta este derulat prin Primăria Capitalei, la Centrul pentru Seniori.

Program de screening folosește teste non-invazive, iar probele vor fi analizate în laboratoarele unei clinici private. Costurile necesare derulării programului este suportat integral de instuțiile partenere.

„Înscrierile se fac la sediul nostru pentru relații cu publicul. Cei care se pot înscrie sunt cei care locuiesc în București și au împlinit vârsta de 55 de ani” a precizat Alexandra Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

Te-ar mai interesa: Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare di...

„Este o inițiativă foarte bună, trebuie să începem de undeva. În țările unde programele sunt deja lansate, încep la 50 de ani să testeze. Este obligatoriu, în multe țări. Fiecare pacient care are simptome, scaun cu sânge, tulburări, alternări între diaree și constipație, trebuie să se adreseze medicului de familie și să facă o colonoscopie. Acum se poate face fără ca omul să simtă absolut nimic, este mai mult mit decât realitate. Oamenii care au cancer în familie, rudă de gradul I, trebuie să înceapă testele de la 40 de ani” a precizat medicul Andrei Haidăr, gastroenterolog, doctor în științe medicale, citat de Antena3.

Te-ar mai interesa: Sănătatea emoțională înseamnă mai puține boli. Ce-...

În România, în 2018, peste 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și s-au înregistrat peste 50.000 de decese. La noi in țară, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidență și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).

Te-ar mai interesa: Premieră în România: Asociația Moașelor organizeaz...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private