duminică, septembrie 26, 2021

Cadrele medicale ar putea ieși la pensie mai devreme, la cerere, fără penalități cu condiția să nu mai lucreze, după pensionare în unități publice, ci doar private. Este vorba despre personalul medical încadrat în locurile de muncă în condiţii speciale, identificate şi mai apoi nominalizate de către Ministerul Sănătăţii prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit proiectului pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iniţiat de deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, personalul medico-sanitar pensionat în aceste condiţii nu va putea fi încadrat în unităţile sanitare publice, ci numai în unităţile sanitare private.

Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

În expunerea de motive se arată că “pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii, personalul medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică şi psihică raportat la diversele locuri de muncă, respectiv specialităţi medicale şi chirurgicale. La acestea se adaugă desfăşurarea activităţii suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate, pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”.

În proiectul de act normativ se subliniază faptul că o serie de abilităţi absolut necesare în desfăşurarea actului medical se erodează odată cu înaintarea în vârstă – în prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfăşoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate şi 47 de ani vechime în muncă (contributivitate).

Ultimele stiri