Sari la conținut

Un nou studiu arată legătura dintre pâinea albă, alcool și cancerul colorectal

paine
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Ce se intampla daca nu mai mananci paine

Un nou studiu arată legătura dintre pâinea albă, alcool și cancerul colorectal. Astfel, într-un studiu publicat în noiembrie 2023, în revista Nutrients, cercetătorii de la universitățile chineze și scoțiane și-au propus să identifice alimente și nutrienți care ar putea influența cancerul colorectal printre 139 de produse consumate în mod obișnuit.

Ei s-au limitat la peste 118.000 de participanți la Biobank din Marea Britanie – o colecție de informații diverse despre sănătate a peste 500.000 de adulți britanici – care au completat un chestionar alimentar despre obiceiurile alimentare. Dintre aceștia, aproape 1.500 au dezvoltat cancer colorectal pe parcursul a 12 ani.

Pâinea albă și alcoolul sunt legate de cancerul colorectal

Studiul a arătat că alcoolul și, în mod surprinzător, pâinea albă, au avut asocieri puternice cu boala.

În același timp, studiul a evidențiat nutrienții care protejează împotriva cancerului, mai degrabă decât să se concentreze pe alimente specifice. Alături de fibrele alimentare, care au fost deja studiate pe scară largă ca protectoare împotriva cancerului colorectal, au adăugat calciu, magneziu, fosfor și mangan.

De asemenea, ei au observat că efectele protectoare au fost mai puternice la bărbați, iar conexiunile dietetice nu se corelează atât de puternic cu femeile.

Împreună cu consumul de pâine albă și alcool, persoanele care au contractat cancer colorectal în timpul studiului au avut mai multe șanse să fie bărbați albi mai în vârstă, cu predispoziție genetică la cancer de colon sau rectal, să aibă un IMC mai mare și să fie mai probabil fumători și să aibă diabet.

În timp ce fibrele erau un protector, în mod interesant, fibrele din fructe, legume și leguminoase nu par să ofere la fel de multă protecție împotriva cancerului colorectal precum fibrele de cereale, subliniind importanța adăugării de cereale integrale în dietă.

  • Pâinea albă, de fapt, care este în mare parte lipsită de fibre și de mulți nutrienți, a fost legată atât de cancerul de colon, cât și de cancerul rectal.
  • Unii dintre ceilalți nutrienți păreau să protejeze împotriva cancerului de colon sau rectal.
  • Consumul crescut de articole cu calciu și mangan a dus la rate mai mici de cancer de colon, în timp ce fibrele și magneziul s-au corelat cu rate mai scăzute de cancer rectal.

Deși implicația și legătura cu pâinea albă cu conținut scăzut de fibre și alcoolul nu sunt noi, ele subliniază importanța unei diete sănătoase în prevenirea cancerului colorectal, în special în rândul bărbaților. 

Importanța dietei în sănătatea fizică

De asemenea, oamenii de știință subliniază importanța consumului unei diete bogate în vitamine și minerale, în afară de a mânca mai puțin zahăr și de a menține o greutate sănătoasă.

Cercetătorii estimează că dieta are potențialul de a preveni aproximativ 25% din cancerele colorectale, dar a existat o provocare în a determina oamenii, în special bărbații, să acționeze.

Sfaturile pentru creșterea aportului de fibre, reducerea consumului de alcool și limitarea cărnii roșii sunt uneori ignorate. Recomandările pentru screeningul precoce la 45 de ani sunt, de asemenea, adesea trecute cu vederea, ceea ce duce la detectarea întârziată.

Mesajul cheie subliniază rolul critic al alegerilor de stil de viață în prevenirea cancerului colorectal, îndemnând la screening-uri în timp util și la ajustări ale dietei.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: