Sari la conținut

Un nou test de salivă de cinci dolari poate detecta cancerul de sân în cinci SECUNDE

Un studiu sugerează că un test portabil de salivă, care costă doar 5 dolari ( 4,43 euro), ar putea detecta cancerul de sân folosind doar o picătură de salivă.

Cercetătorii din Florida și Taiwan au dezvoltat un dispozitiv portabil de mărimea unei palme care detectează biomarkeri de cancer, cum ar fi genele și proteinele, în salivă în doar cinci secunde.

Senzorul folosește componente comune, cum ar fi testele de glucoză, pe care diabeticii le folosesc pentru a măsura zahărul din sânge, și un hardware ieftin open-source. Cercetătorii au declarat că dispozitivul ar putea fi o alternativă cu costuri reduse la procedurile invazive, cum ar fi mamografiile și ecografiile, pentru detectarea cancerului de sân, care este în creștere peste tot în lume.

Hsiao-Hsuan Wan, autorul studiului și candidat la doctorat la Universitatea din Florida, a declarat: „Imaginați-vă personalul medical care efectuează screening-ul pentru cancerul de sân în comunități sau spitale.” „Dispozitivul nostru este o alegere excelentă pentru că este portabil – aproximativ de dimensiunea palmei – și reutilizabil.Timpul de testare este mai mic de cinci secunde pe eșantion, ceea ce-l face extrem de eficient.”

Test de salivă eficient pentru cancerul de sân

În experimente, cercetătorii au înmuiat benzi de testare a glucozei în soluții de anticorpi destinate să interacționeze cu proteinele HER2 și CA 15-3, care determină celulele canceroase de sân să se dezvolte și să crească rapid.

Potrivit Societății Americane de Cancer, una din cinci paciente cu cancer de sân este pozitivă la HER2, inclusiv actrița Angelina Jolie. În plus, experții estimează că până la 80 la sută dintre paciente produc niveluri crescute de CA 15-3.

Echipa a obținut apoi 17 probe de salivă umană de la pacienți cu cancer de sân și patru de la voluntari sănătoși.

Eșantioanele au fost împărțite în trei grupuri: persoane fără cancer, persoane cu cancer care nu s-a răspândit și cei cu cancer de sân care s-a răspândit dincolo de situl său primar. În teste, o picătură de salivă a fost plasată pe banda de testare.

Apoi, impulsuri electrice au fost trimise către punctele de contact ale dispozitivului, care a fost construit cu hardware open-source Arduino. Impulsurile s-au legat apoi de anticorpi și au modificat sarcina electrozilor, ceea ce a fost tradus într-un semnal digital al biomarkerilor cancerului pe dispozitiv.

Experții au declarat că testele au putut diferenția între pacienții cu cancer de sân și cei sănătoși. Și rezultatele au venit după aproximativ cinci secunde.

Mai ieftin și mai rapid decât orice altă metodă de screening

„Simplificarea operațiunii și potențialul pentru utilizarea publică extinsă în viitor poziționează această abordare ca un instrument transformativ în detectarea precoce a cancerului de sân”, au scris cercetătorii.

„Această cercetare nu numai că aduce un avans crucial în metodologiile de diagnostic, dar promite să revoluționeze practicile de sănătate publică.”

Dr. Wan a spus: „În multe locuri, în special în țările în curs de dezvoltare, tehnologii avansate precum IRM-ul pentru testarea cancerului de sân ar putea să nu fie disponibile pe loc.”

„Tehnologia noastră este mai rentabilă, cu banda de testare costând doar câțiva cenți și placa de circuit reutilizabilă la prețul de 5 dolari.Până la urmă, am creat o tehnică care are potențialul de a ajuta oamenii din întreaga lume.”

Cu toate acestea, metoda ar putea dura mai mulți ani pentru a fi disponibilă pacienților, deoarece trebuie să obțină aprobare de la organisme de reglementare precum Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția pentru Produse Medicinale și de Sănătate (MHRA).

Studiul a fost publicat marți în Journal of Vacuum Science & Technology B.

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer în lume. Ratele de deces au scăzut după campaniile de conștientizare de succes în domeniul sănătății publice, screening-ul îmbunătățit și noile medicamente.

Cu toate acestea, cazurile de forme avansate ale bolii au crescut în ultimii ani, problemă atribuită lipsei testărilor în timpul pandemiei.

„Prevalența cancerului de sân la femei subliniază nevoia urgentă de metode de detectare inovatoare și eficiente,” au scris cercetătorii.

Potrivit Mayo Clinic, semnele cancerului de sân includ o tumoră care se simte diferită de țesutul înconjurător, o schimbare în formă sau aspectul sânului, un mamelon înfundat, descuamarea sau cojirea pielii pigmentate în jurul mamelonului și roșeața sau gropițele din pielea sânului.

Cancerul de sân este de obicei detectat cu un examen cu raze X numit mamografie. Acest lucru implică plasarea sânilor între plăci de metal pentru a obține imagini de deasupra și din lateral.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel