Un nou test de sânge poate detecta peste 50 de tipuri de cancer. Ce este testul Galleri. Ce teste se fac în prezent pentru detectarea cancerului.

Un nou test de sânge poate detecta peste 50 de tipuri de cancer. Ce este testul Galleri. Ce teste se fac în prezent pentru detectarea cancerului.

Până la sfârșitul anului 2022, potrivit Societății Americane de Cancer, vor exista aproximativ 609.360 de decese cauzate de cancer în Statele Unite. Specialiștii atrag atenția că este importantă detectarea, diagnosticarea și tratarea cancerului cât mai devreme posibil.

Deși există teste standard de screening pentru câteva tipuri de cancer obișnuite, majoritatea cancerelor, inclusiv cancerele rare, nu au niciun test care să permită detectarea precoce.

Acum, datorită testului Galleri, există o tehnică care schimbă jocul pentru a detecta peste 50 de tipuri de cancer într-un singur test de sânge. Președintele emerit al Institutului Urologic de Rinichi Glickman, Dr. Eric Klein, explică cum funcționează testul Galleri, de ce are potențialul de a schimba modul în care diagnosticăm cancerul și cum este diferit de alte screening-uri pentru cancer.

Ce teste se fac pentru detectarea cancerului?

În prezent, există cinci tipuri de cancer care sunt recomandate pentru screening regulat în S.U.A.:

  • Testarea mamografiei pentru cancerul de sân, de obicei la persoanele desemnate femei la naștere (AFAB) cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani.
  • Testele HPV și testele Papanicolau evaluează cancerul de col uterin, de obicei la persoanele care au vârsta de 25 de ani și peste AFAB.
  • Colonoscopiile testează pentru cancerul colorectal la persoanele peste 45 de ani.
  • Scanările CT cu doze mici pot fi efectuate asupra persoanelor care prezintă un risc ridicat de cancer pulmonar dacă sunt foști fumători sau au fost expuse la riscuri profesionale.
  • Testele antigenului specific de prostată (PSA) evaluează cancerul de prostată la persoanele desemnate de sex masculin la naștere (AMAB) 55 și peste.

Fiecare dintre aceste screening-uri testează un anumit tip de cancer și se efectuează în mod semi-regulat. Cu toate acestea, în prezent nu există o modalitate de a detecta cancere mai letale, cum ar fi cancerul pancreatic sau ovarian.

Aceste tipuri de cancer nu sunt de obicei detectate până când începeți să prezentați simptome și, până atunci, cancerul s-a dezvoltat de obicei în stadiul III sau stadiul IV și s-ar putea să se fi răspândit în alte părți ale corpului.

„În prezent, nu detectăm majoritatea cancerelor, inclusiv cele extrem de letale, cum ar fi cancerul pancreatic sau ovarian, până când simptomele sunt prezente”, spune dr. Klein. „Dar Galleri poate găsi acele tipuri de cancer într-un moment în care sunt într-un stadiu incipient și înainte de apariția simptomelor.”

Un nou test de sânge poate detecta peste 50 de tipuri de cancer. Ce este testul Galleri?

Testul Galleri poate prezenta o modalitate mult mai eficientă de a detecta cancerul. În loc să caute orice tip de cancer, analizează un individ pentru mai multe tipuri de cancer. Potențialul său este de a schimba procesul actual de screening, de la screening pentru cancere individuale la unul în care indivizii sunt testați pentru mai multe tipuri de cancer cu un singur test de sânge.

Multe tipuri de cancer aruncă ADN în fluxul sanguin, cunoscut sub numele de ADN fără celule sau ADN tumoral circulant. Acest ADN este de obicei aruncat pe măsură ce celulele canceroase mor.

Folosind ceea ce se numește secvențierea ADN-ului de generație următoare și învățarea automată, medicii pot folosi o singură extragere de sânge (test) pentru a analiza diferite modele din acel cod ADN și a descoperi două lucruri: dacă este prezent un semnal de cancer și de unde probabil că a început cancerul.

Aceste modele din ADN-ul tău sunt posibile datorită unui proces biologic cunoscut sub numele de metilare. În timpul acestui proces, corpul tău exprimă anumite gene, dar nu și altele. Îl poți imagina ca pe un perete de întrerupătoare de lumină: pentru fiecare comutator pe care îl pornești, altele se pot opri, iar configurațiile diferite produc rezultate diferite.

Deci, o celulă a pielii va avea o configurație, în timp ce o celulă hepatică va avea alta. În același mod, celulele sănătoase vor avea o singură configurație, în timp ce celulele canceroase vor avea una diferită. Și anumite tipuri de cancer vor avea configurații specifice diferite de alte tipuri de cancer.

„Este ca și amprentele și cum amprentele fac diferența dintre doi oameni”, explică dr. Klein. „Modelele de metilare sunt amprentele digitale care sunt caracteristice fiecărui tip de cancer. Ei arată într-un fel pentru cancerul pulmonar și diferit pentru cancerul de colon.”

Dacă dai un test de sânge Galleri, poți avea două rezultate posibile:

  • Niciun semnal de cancer nu a fost detectat înseamnă că nu este detectat niciun ADN de cancer în sângele dumneavoastră.
  • Un semnal de cancer detectat sugerează că este posibil să aveți cancer.

Dacă este detectat un semnal de cancer, testul Galleri este capabil să identifice din ce sistem de organe provine probabil cancerul cu o acuratețe de aproximativ 90%. Dacă se întâmplă acest lucru, vi se va efectua apoi un alt test (cum ar fi un test de sânge, o tomografie computerizată sau o ecografie a rinichilor, plămânilor, pancreasului sau a altui sistem afectat) pentru a verifica prezența cancerului.

Apoi, puteți determina ce tratament este potrivit pentru dvs. Cheia aici este că vă îmbolnăviți de cancer mult mai devreme decât ați avea în mod normal înainte de a începe să prezentați simptome fizice.

Ce tipuri de cancer sunt detectate de Galleri?

Galleri poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer, inclusiv:

  • Cancer anal.
  • Cancer mamar.
  • Cancer cervical.
  • Cancer esofagian.
  • Cancer de rinichi.
  • Leucemie.
  • Cancer de ficat.
  • Mezoteliom.
  • Cancer bucal.
  • Cancer pancreatic.
  • Cancer la stomac.
  • Cancer uterin.

Acest lucru este deosebit de eficient atunci când considerați că unele dintre aceste tipuri de cancer sunt extrem de rare și extrem de letale. În cazul cancerului pancreatic, care în mod normal nu este detectat până în stadiul III sau stadiul IV și are o rată de supraviețuire la un an de 5%, înseamnă că puteți surprinde cel puțin unele cazuri mult mai devreme decât în ​​mod normal.

„Doisprezece tipuri de cancer, inclusiv anal, vezicii urinare, colorectal, esofagian, cap și gât, ficat/canal biliar, plămâni, limfom, ovar, pancreatic, neoplasm cu celule plasmatice și cancer de stomac, reprezintă aproximativ două treimi din toate decesele cauzate de cancer în SUA”, spune dr. Klein, potrivit clevelandclinic.org

„Pentru aceste 12, Galleri găsește aproximativ 40% din cancerele de stadiul I, 67% din cancerele de stadiul II, 80% din cancerele de stadiul III și 95% din cancerele de stadiul IV.”

Galleri poate detecta aceste tipuri de cancer datorită ADN-ului pe care îl aruncă în sânge. Asta înseamnă că nu detectează cancerele care nu vărsă ADN în sânge, cum ar fi cancerul de creier.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

5 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

5 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

6 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

6 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

7 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

7 ore ago

Citeste si: