sâmbătă, octombrie 1, 2022

Depresia clinică este o epidemie în creștere la nivel mondial: 350 de milioane de oameni suferă de ea.

Spre deosebire de alte boli, diagnosticul nu este adesea simplu. Simptomele pot fi frecvente: pierderea poftei de mâncare (sau creșterea în greutate), insomnie, letargie, dureri de cap, dureri cronice, incapacitate de concentrare.

Cu toate acestea, simptomele nu indică întotdeauna în mod direct o cauză de bază. Până acum, nu a existat nicio modalitate de a testa depresia; este un diagnostic bazat pe o opinie.

Te-ar mai interesa: Primul mesaj RoAlert de tip ”Copil dispărut”: Câți...

Noi cercetări au descoperit o afecțiune fiziologică care stă la baza depresiei, care poate fi descoperită în curând printr-un test de sânge.

Indicatori fiziologici în sânge

Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au identificat nouă markeri ARN prezenți la pacienții depresivi care nu se găsesc la alții. ARN-ul (acidul ribonucleic) este similar cu ADN-ul, dar acționează ca un mesager, transcriind informațiile ADN către celulele din întregul corp.

La persoanele cu depresie, s-a constatat că nouă componente ale ARN diferă de cele care nu au fost diagnosticate cu depresie clinică. Pe parcursul studiului de trei ani, probele de sânge au fost testate de la început și au fost comparate cu cele după o perioadă de optsprezece săptămâni, timp în care pacienții au fost tratați cu terapie cognitiv-comportamentală. Studiul a constatat:

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

„Abundența transcrierilor DGKA, KIAA1539 și Graph1 [markeri ARN] a rămas semnificativ diferită între subiecții cu controale MDD și ND chiar și după remisiunea post-CBT [Terapia cognitivă comportamentală] … Înainte de CBT, în MDD exista o rețea semnificativă de coexpresie a transcrierilor specifice [ tulburări depresive majore] subiecți care au remis ulterior ca răspuns la CBT, dar nu și la cei care au rămas depresivi. Astfel, nivelurile sanguine ale diferitelor panouri de transcriere pot identifica depresii de cei nedepresivi în rândul pacienților de îngrijire primară, în timpul unui episod depresiv sau în remisie, sau pot urmări și prezice răspunsul la CBT la indivizii depresivi.”

Te-ar mai interesa: Raed Arafat: Planul României dacă Putin aruncă nuc...

Există multe cauze ale depresiei – una dintre acestea este ereditatea. S-a descoperit că cei cu predispoziție pentru depresie posedă o genă mutantă care se poate manifesta în această boală.

Asta nu înseamnă că dacă ai un părinte deprimat vei deveni deprimat sau că singurii oameni care suferă sunt cei ale căror familii o fac și ele.

Înseamnă că poate exista o predispoziție care, atunci când se confruntă cu stres sau traume cronice, poate declanșa un lanț de reacții fiziologice care vă vor trimite într-o spirală descendentă.

Te-ar mai interesa: Total diferit de cum îl știm! Cum s-a dus Becali l...

Un nou instrument de diagnosticare definitiv

Testul de sânge sugerat va fi ca orice alt test de sânge, dar va căuta lucruri diferite. Dacă sunt prezente simptome de depresie, un profesionist calificat poate revizui rezultatele testului și poate căuta markerii identificați. Dacă unele sau toate sunt prezente, va confirma diagnosticul, va oferi o perspectivă asupra factorilor fiziologici și genetici și va indica tratamentul adecvat.

Te-ar mai interesa: Ce să nu aștepți niciodată de la alții. Dezamăgiri...

Depresia este adesea fără diagnostic: cei care suferă nu caută îngrijire în convingerea că fie a) va dispărea, fie b) este o cauză pierdută (și toate celelalte gânduri negative asociate cu depresia). Dacă cineva ar ști că nu există doar o modalitate de a diagnostica cu siguranță afecțiunea, ci și de a o trata eficient, ar putea fi mai probabil să caute ajutor.

Oamenii care suferă de depresie nu au nevoie de „apăsare” – au nevoie de sprijin, înțelegere și îngrijire. Această boală nu trebuie neapărat să fie permanentă; cu tratament, poate fi depășită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private