Sari la conținut

Cancer pancreatic: Analizele care depistează boala înainte de apariția simptomelor

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Alimentebenefice pancreasuli

Analize pancreas. Simptomele cancerului de pancreas apar cand acesta este destul de avansat. In stadiile incipiente este asimptomatic si este descoperit intamplator in urma efectuarii unor investigatii imagistice de rutina, precum ecografia abdominala.

Cancerul de pancreas avansat se manifesta prin simptome precum durere in etajul abdominal superior, de multe ori cu iradiere in coloana, icter (tegumente si sclere de culoare galbena), steatoree (scaune moi, nelegate, care plutesc deasupra apei), scadere in greutate involuntara si multe alte simptome digestive nespecifice (greata, varsaturi, balonare etc), ne-a spus dr.  Adelina Popescu, medic specialist gastroenterolog la Clinica DigestMed.

Daca apar manifestari care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas, trebuie efectuate analize de sange si investigatii imagistice sub indrumarea medicului specialist. Analizele de sange uzuale pot arata probe inflamatorii crescute, enzime hepatice crescute, GGT si bilirubina crescute, enzime pancreatice crescute, hiperglicemie, markeri tumorali crescuti (CA 19-9, CEA).

Markerii tumorali nu cresc întotdeauna

De mentionat este faptul ca makerii tumorali nu cresc intotdeauna in cancerul de pancreas si ca o valoare normala a lor nu exclude acest diagnostic.

Prima investigatie imagistica in diagnosticul cancerului de pancreas este ecografia abdominala. Este, intr-adevar, o investigatie dependenta de operator si de pacient (evaluare dificila la pacientii balonati si obezi), insa orienteaza diagnosticul. Daca exista modificari la nivelul pancreasului, rezultatul ecografiei se completeaza cu o evaluare tomografica sau prin rezonanta magnetica cu substanta de contrast intravenoasa.

Aceste investigatii pot pune diagnosticul de cancer de pancreas, dar, de cele mai multe ori este necesara biopsierea formatiunii tumorale pancreatice pentru certitudine si pentru a stabili tipul de tumora. Uneori sunt necesare metode diagnostice complementare: colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP), prin care se vizualizeaza caile biliare si pancreatice, si ecoendoscopia, care vizualizeaza tumora si extensia ei regionala; prin ambele metode se pot preleva si biopsii.

Majoritatea pacienților, diagnosticați în stadii avansate

Dupa diagnosticarea unei tumori pancreatice maligne, se face stadializarea prin tomografie computerizata sau rezonanata magnetica nucleara cu substanta de contrast, evaluandu-se extensia locala si/sau la nivelul celorlalte organe. Stadiile incipiente, desi rare, sunt rezecabile chirurgical si chiar curabile.

Operatia clasica in cancerul de cap de pancreas este duodenopancreatectomia cefalica (procedura Whipple), prin care se rezeca jumatate din pancreas si duodenul. Din nefericire, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate, depasite chirurgical.

Tumorile pancreatice avansate sunt fie extinse regional la nivelul vaselor si organelor din jur, fie extinse la distanta in plamani, ficat, creier etc. Tratamentul chirurgical in aceste situatii este paliativ, fiind util doar in rezolvarea unor complicatii asociate bolii.

Chimioterapia si radioterapia sunt necesare ca tratament adjuvant in formele de cancer incipiente, reducand riscul de recidiva, sau ca tratament paliativ pentru prelungirea vietii si diminuarea durerii in formele avansate. Durerea in cancerul de pancreas este violenta si raspunde greu la analgezicele uzuale, de cele mai multe ori fiind necesare medicamente opioide, precum morfina. Prognosticul cancerului de pancreas este prost si supravietuirea la 1 an este sub 28%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel