Sari la conținut

Un nou tip de cancer de prostată rezistent la tratament. Informații valoroase pentru dezvoltarea strategiilor terapeutice

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente, dar trebuie avut în vedere că nu este o patologie omogenă.

Acum, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Cornell și Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering (Statele Unite) au descris un nou subtip de tumoră de prostată care este rezistentă la tratament, dar care totuși ar putea oferi informații valoroase pentru dezvoltarea strategiilor terapeutice.

Un mecanism observat în cancerul de colon

După cum se explică într-un articol publicat în revista de specialitate Science, autorii au încercat să analizeze modificările moleculare care apar într-un cancer malign numit „cancer rezistent la castrare”, care este ceea ce se numește cancerul de prostată care nu răspunde la privarea de hormoni, care, în principiu, mențin creșterea tumorilor de prostată. Folosind mostre prelevate de la pacienți, aceștia s-au angajat într-o analiză cuprinzătoare a acestui fenomen.

Ceea ce au descoperit, în acest fel, este că cancerele de prostată rezistente la castrare ar putea fi clasificate în patru tipuri diferite, dintre care două nu fuseseră descrise anterior.

Unul dintre ei a arătat, de asemenea, un mecanism molecular special comun altor tipuri de cancer, despre care autorii cred că ar putea fi folosit în cele din urmă ca țintă terapeutică.

Acesta este cancerul „asemănător celulelor stem”, care ar reprezenta aproximativ un sfert din toate cancerele de prostată rezistente la castrare.

În el, au detectat o serie de proteine ​​care lucrează împreună pentru a alimenta creșterea tumorii. Ceva similar fusese observat anterior în cancerele de sân, plămâni și colorectal, așa că există deja cercetări în curs care caută să găsească modalități de a întrerupe această activitate.

Individualizarea tratamentului

Ceea ce distinge acest studiu este amploarea sa, deoarece a avut mai multe mostre de țesut decât oricare dintre lucrările anterioare care au căutat să caracterizeze diferitele tipuri de cancer de prostată rezistent la tratament.

Tehnicile de analiză genetică au făcut posibilă și în acest caz compararea datelor extrase din aceste probe cu baze de date preexistente mai mari, ceea ce a dus la o radiografie mai precisă a diversității prezente în acest set de patologii.

Acest lucru este foarte important, deoarece cunoașterea diferitelor tipuri de cancer ne permite să evităm utilizarea unor tratamente generalizate care pot fi eficiente împotriva unor tumori, dar nu și împotriva altora.

În acest fel, identificarea particularităților fiecărui caz, la nivel molecular, poate oferi informații foarte puternice atunci când se decide ce tip de medicamente pot fi utilizate la fiecare pacient cu cea mai mare probabilitate de succes.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel