Sari la conținut

Un nou tratament inovator și eficient pentru cancerul pulmonar cu metastaze. E recomandat pentru această categorie tot mai întâlnită de pacienți

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer pulmonar

Un nou tratament pentru cancerul pulmonar oprește progresia bolii la bolnavii tineri, nefumători, o nouă categorie de pacienți, tot mai întâlnită. Este vorba de un compus molecular revoluționar reușește să oprească progresia cancerului pulmonar pe o perioadă extinsă, în unele cazuri, conform informațiilor furnizate de Corriere della Sera.

Deși fumatul reprezintă factorul principal de risc pentru cancerul pulmonar, aproximativ 80% dintre cazuri fiind asociate cu acest obicei, tot mai multe situații de diagnosticare a cancerului pulmonar survin la persoane care nu au fumat niciodată.

Conform estimărilor Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA (CDC), până la 20% dintre cazurile de cancer pulmonar diagnosticate anual în Statele Unite apar la indivizi care nu au avut istoric de fumat sau au consumat mai puțin de 100 de țigări pe tot parcursul vieții lor.

Dr. Lary Robinson, specialist în cancer pulmonar și chirurgie toracică la Moffitt Cancer Center din SUA, a exprimat îngrijorarea față de această tendință, menționând că acum 20 de ani, un caz de cancer pulmonar la o persoană care nu a fumat niciodată ar fi fost rar întâlnit, dar în prezent se confruntă cu cel puțin un astfel de caz în fiecare săptămână.

Tratament nou pentru cancer pulmonar, disponibil în Italia

Acest tratament inovator este dedicat unui subgrup specific de pacienți, în special tinerilor și nefumătorilor, și nu tuturor celor afectați de cancer pulmonar. Terapia a demonstrat capacitatea de a încetini, în unele cazuri pe o perioadă îndelungată, evoluția cancerului pulmonar la pacienții cu metastaze cerebrale, conform relatărilor jurnaliștilor italieni.

Acest tratament este disponibil în Italia, unde Agenția pentru Medicamente (AIFA) a aprobat posibilitatea rambursării lorlatinibului pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, cu translocație ALK-pozitiv, aflați într-un stadiu avansat. Silvia Novello, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Torino și președinte al WALCE Onlus, explică: „În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani. În al doilea rând, aceștia sunt în mare parte nefumători sau foști fumători care au renunțat la fumat cu mulți ani în urmă; și în al treilea rând, mulți dintre ei au metastaze cerebrale deja în momentul diagnosticului, deoarece acest subtip de cancer pulmonar este foarte agresiv.”

Medicamentul lorlatinib a fost dezvoltat cu precădere pentru a trece bariera hemato-encefalică și pentru a acționa în mod eficient la nivelul creierului. Este conceput să fie activ și în cazul pacienților care au primit anterior alte tratamente, la care, totuși, boala a dezvoltat mecanisme de rezistență.

Agenția Italiană a Medicamentelor a autorizat tratamentul pentru pacienții adulți cu tumori avansate fără celule mici, cu translocație ALK, care nu au fost tratați anterior cu alte medicamente din aceeași categorie (cum ar fi inhibitorii de tirozin kinază), precum și pentru pacienții care au primit deja tratamente specifice, dar la care nu s-a mai înregistrat răspuns.

Medicamentul poate fi ușor de administrat acasă

Rezultatele studiului CROWN, pe baza căruia AIFA a aprobat acest tratament, indică faptul că lorlatinib este mai eficient decât tratamentele considerate anterior standard. Filippo de Marinis, director al Diviziei de Oncologie Toracică la Institutul European de Oncologie (IEO) din Milano, afirmă că rezultatele cercetării desfășurate în 104 spitale din 23 de țări arată numeroase beneficii, inclusiv dispariția metastazelor cerebrale la 72% dintre participanți și un răspuns intracranian la alți 10%. La trei ani de la începerea tratamentului cu lorlatinib, 64% dintre pacienți nu au înregistrat progres în comparație cu 19% dintre cei tratați anterior conform terapiei standard.

Medicamentul este disponibil sub formă de tablete, ușurând astfel viața pacienților, care îl pot administra zilnic la domiciliu. În Italia, aproximativ 115 persoane descoperă zilnic că suferă de cancer pulmonar, iar această boală este dificil de tratat din cauza diagnosticării tardive în peste 70% dintre cazuri, când boala a ajuns deja într-un stadiu avansat și șansele de vindecare sunt reduse.

Silvia Novello subliniază că din cele 44.000 de noi cazuri de cancer pulmonar înregistrate anual în Italia, doar aproximativ 5% sunt ALK-pozitive și, prin urmare, pot beneficia de noul medicament lorlatinib. Semnele de alarmă ale acestui tip de cancer includ tuse persistentă, dureri toracice, răgușeală, dificultăți de respirație chiar și la efort minim și catar cu dungi roșii strălucitoare de sânge.

Lorlatinib a fost aprobat în Statele Unite ale Americii încă din noiembrie, iar în 2019, Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman al Agenției Europene a Medicamentului (CHMP) a recomandat utilizarea lorlatinibului pentru tratarea cancerului pulmonar fără celule mici, avansat, ALK pozitiv, care a progresat sub tratament anterior cu inhibitori kinazici.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel