Sari la conținut

Un nou virus mortal amenință EUROPA. Află care sunt simptomele: Provoacă febră hemoragică…

virus
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un nou virus mortal transmis de căpușe se răspândește rapid în toată Europa. Creșterea temperaturilor a făcut din Europa un habitat ideal pentru căpușe, care poartă CCHF (febra hemoragică Crimeea-Congo), un virus mortal și mortal.

O boală mortală răspândită de căpușe, care se întâlnește mai ales în Balcani, Africa, Asia și Orientul Mijlociu, s-ar putea răspândi, în curând, în Europa. Motivul: schimbările climatice fac insectele să se deplaseze în sus, pe continent, avertizează oamenii de știință, potrivit The Mirror.

Boli ce reprezintă cele mai mari amenințări la adresa sănătății

Experții trag acum un semnal de alarmă cu privire la potențiala răspândire a febrei hemoragice Crimeea- Congo (CCHF), pe care Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o printre cele 9 „boli prioritare”. Lista OMS cuprinde acele boli despre care organizația spune că reprezintă cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.

Avertismentele oamenilor de știință nu se referă la un viitor ipotetic, ci la ceva care se întâmplă deja în Europa, Spania raportând anul trecut un caz de boală mortală. De fapt, Spania a detectat primele cazuri de CCHF în 2011 și 2016. În 2016, un bărbat a murit după ce a fost diagnosticat cu CCHF în urma mușcăturii de căpușă. Într-un interviu acordat ”Modern Diplomacy”, Ali Mirazimi, virolog la Institutul Karolinska din Suedia, a spus că, în acest moment, căpușele purtătoare de virus „se mișcă, în sus, prin Europa din cauza schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai uscate”.

CCHF, nou virus mortal transmis de căpușe

CCHF a fost detectată recent în Irak și Namibia, în timp ce în Pakistan, două persoane au murit din cauza bolii. Irakul a suferit o explozie de cazuri de CCHF anul trecut, cu un total de 212 incidente înregistrate între 1 ianuarie și 22 mai. Anul acesta, s-au înregistrat deja aproximativ 100 de cazuri, cu 13 decese. CCHF a fost detectat pentru prima dată în Crimeea, în 1944. Boala cauzată de un virus transmis de căpușe, Nairovirus, care aparține familiei Bunyaviridae.

Simptome: febră hemoragică virală, dureri de cap, dureri de spate și articulații, vărsături

virus transmis de capuse
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală – cu simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulații, dureri de stomac și vărsături – și are o rată a mortalității de 10 până la 40%. În cazurile severe, pe lista simptomelor cauzate de virus apar și icterul, schimbările de dispoziție și ale percepțiilor senzoriale, potrivit OMS. Bovinele, oile și caprele, sunt susceptibile la virus. Oamenii pot contracta virusul fie prin mușcătura unei căpușe care poartă virusul, fie prin contact cu sângele sau țesutul animal infectat (în timpul și imediat) după sacrificare.

Cum se transmite virusul și cum ne protejăm?

  • Din acest motiv, majoritatea cazurilor de CCHF, la oameni, s-au înregistrat la lucrători în abatoare și la medici veterinari. La om, perioada de incubație a virusului poate dura de obicei între 3 și 9 zile. Oamenii pot transmite virusul unul altuia prin contactul cu sângele, secreții sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate. Cei care se recuperează o fac în aproximativ a noua sau a zecea zi după ce s-au îmbolnăvit. Când organismul cedează în fața bolii, decesul apare, în medie, în a doua săptămână de boală.
  • Există un tratament care s-a dovedit eficient în vindecarea bolii: este vorba de medicamentul antiviral ribavirina. Vestea proastă este că, deși un vaccin inactivat a fost dezvoltat și este utilizat la scară redusă în Europa de Est, în prezent „nu există niciun vaccin sigur și eficient disponibil pe scară largă pentru uz uman”, potrivit OMS. Există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de infecție și a evita să fiți mușcați de căpușe.
  • Dacă vă aflați într-o zonă în care există căpușe, cum ar fi parcurile sau pădurile, purtați mâneci lungi și pantaloni lungi și, în general, îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru a putea observa cu ușurință căpușele. Persoanele care lucrează cu bovine și alte animale afectate de CCHF sunt încurajate să poarte mănuși și haine de protecție atunci când le manipulează.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel