sâmbătă, martie 6, 2021

Un nou studiu a scos la iveală că există o legătură între apariția cancerului mamar la femeile tinere și expunerea la radiațiile emise de telefonul mobil.

Dr. Lisa Bailey a observat la patru femei cu vârste între 21 și 39 de ani, cu cancer mamar că dezvoltaseră tumorile în zona sânului apropiată de locul unde țineau telefonul mobil. Niciuna dintre paciente nu avea istoric familial al bolii și toate au fost testate negativ pentru BRCA1 și BRCA2.

Tiffany Franz, una dintre tinerele implicate în studiu a spus că habar nu avea la ce riscuri se expune. ”Îmi puneam telefonul mobil în sutien”, spune tânăra. Tiffany făcut cancer de sân la doar 21 de ani. ”Tumorile erau exact în locul în care mi-am ținut telefonul timp de șase ani”, adaugă Tiffany.

Telefoanele mobile emit câmpuri electromagnetice de radiofrecvență. Expunerea la aceste radiații a fost asociată cu apariția tumorilor la creier, a cancerului, a bolilor de inimă, a depresiei și a altor afecțiuni.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria „posibil cancerigene”. Cafeaua şi DTTul sunt în aceeaşi categorie. A fost pentru prima dată când această instituţie are o reacţie clară, dat fiind faptul că studiile realizate de-a lungul vremii au prezentat concluzii diametral opuse: unele au arătat că mobilul este inofensiv, altele că determină dezvoltarea de tumori maligne. Preşedintele grupului de cercetare care a impus decizia OMS, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat că datele existente sunt suficient de puternice pentru a încadra efectele vorbitului la mobil în categoria 2B, de risc crescut de cancer.

Violeta Calotă, fizician la Institutul Naţional de Sănătate Publică, declara pentru EVZ că datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de îngrijorare. „OMS arată că e posibil să existe un risc, însă e nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totuşi, ca precauţie, ar fi bine să limităm expunerea la aceste radiaţii”. Nu în ultimul rând, protejaţi copiii: cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă.

 

Ultimele stiri

Parteneri