Sari la conținut

Un operator de rachete nucleare a mărturisit că „au fost mai multe situații-limită în care am fost aproape de un dezastru decât știe lumea”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

Odată cu începerea războiului din Ucraina, tot mai multe persoane se tem de ceea ce poate face Putin pentru a obține victoria. Astfel, întreaga lume este conștientă de riscul unui atac nuclear.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat cu mai multe ocazii faptul că armele sale nucleare sunt pregătite pentru atac în orice moment.

O astfel de veste a produs neliniște la nivel mondial, însă Cole Smith, un fost operator de rachete nucleare, dezvăluie că lumea a fost mult mai aproape de aceste dezastre decât se știe.

El susține că mai multe accidente de acest fel se puteau produce până acum.

Am fost mai aproape decât am crede

Cole Smith, a fost un operator de rachete nucleare în forțele aeriene americane. El a scris un articol în publicația The Guardian, unde a dezvăluit că lumea a fost aproape de mai multe situații-limită privind folosirea unor astfel de arme decât se știe.

„Din 2012 până în 2017, am lucrat ca operator de rachete nucleare în forțele aeriene americane. Aveam 22 de ani când am început. Trebia să fiu mereu pregătit să lansez o rachetă care putea șterge complet un oraș de dimensiunea New York-ului.

De când Rusia a invadat Ucraina, am auzit mai multe discuții despre război nuclear decât am auzit în toți cei nouă ani în care am purtat uniforma forțelor aeriene. Mă bucur că oamenii discută în sfârșit despre pericolele armelor nucleare. Au fost mult mai multe situații-limită decât știe lumea”, spune Cole Smith, potrivit Ziare.ro.

Cole Smith a auzit în toată cariera o poveste cutremurătoare

Greg Devlin a fost un aviator repartizat în 1980 într-o echipă care se ocupa cu operarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) aflate într-o bază din Arkansas. Într-o noapte, a primit o urgență. El a răspuns la o scurgere în rezervorul de combustibil al unei rachete.

Un tânăr aviator care lucra în zona mecanismului de lansare a scăpat accidental o priză din trusa de instrumente; priza a căzut în siloz, a ricosat și a făcut o gaură în rezervorul de combustibil. Combustibilul lichid al rachetei a explodat. Devlin a fost aruncat la 60 de metri pe un drum asfaltat și a privit cum o minge de foc uriașă i se ridica deasupra capului.

„Eram șocat și mă durea tot corpul, dar știam că bomba nucleară nu explodase”, a spus Devlin, „pentru că mi-am amintit de acele povești de la Hiroshima în care oamenii au fost transformați în cărbune, iar eu eram în viață. Așa am știut că arma nucleară nu fusese detonată”.

Deși focosul nuclear nu a explodat, accidentul a provocat moartea unui aviator și a rănit alți 21, inclusiv pe Devlin.

Astfel, prin intermediul acestei povești, Cole Smith vrea să sublinieze faptul că întreaga lume a fost mai aprape de astfel de incidente decât este știut. De asemenea, el evidențiază pericolul rachetelor nucleare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel