Sari la conținut

Un prematur și un bolnav de cancer s-au infectat cu o bacterie de la săpunul folosit de medici și asistente

Un copil născut prematur și un bolnav de cancer s-au infectat în Spitalul Elias cu o bacterie provenită de la săpunul lichid folosit de medici și asistente pentru dezinfectarea mâinilor.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că în cazul săpunului lichid contaminat cu bacteria Serratia producătorul, o firmă din Târgu Mureș, „va plăti”, precizând că produsul a fost retras din toate unitățile sanitare.

„În problema dezinfectantului a fost vorba de trei spitale. A fost descoperită de Spitalul Elias, ei au identificat problema, au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Institutul de Sănătate Publică, ce au recoltat probele imediat ce s-a constatat acest fapt și a fost interzisă acea substanță, a fost anunțat producătorul și a fost retras din orice unitate sanitară din România”, a declarat ministrul Bănicioiu la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, unde s-a întâlnit cu echipa de medici din cadrul Programului de Cooperare cu Policlinica San Donato din Milano și Asociația „Bambini Cardiopatici del Mondo”.

El a precizat că la Spitalul de Urgență Focșani și la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș nu sunt persoane afectate iar cele două cazuri de la Elias, un bebeluș și un bolnav de cancer, sunt monitorizate.

„La Focșani și la Târgu Mureș nu este vorba de persoane afectate, a fost vorba doar la Elias de două astfel de infecții. Cele două cazuri sunt monitorizate. (…) În momentul de față se verifică dacă există și alte posibilități. Există constituit grupul de alertă și în momentul de față fac toate testele. Noi sperăm să nu fie mai mult decât cele două persoane identificate în momentul de față. Ancheta a fost începută și tocmai de aceea direcțiile de sănătate publică au acționat și au retras imediat produsul, care a fost achiziționat prin proceduri așa cum prevede legislația”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a susținut că producătorul săpunului lichid „va plăti”.

„Aceste produse participă la licitații în baza unor certificate de conformitate, care sunt asemeni celor din UE și ei au adus acele certificate, înseamnă că nu și-au respectat obligațiile și că lucrurile declarate acolo au fost false. Consecința este că vor plăti, acum se fac toate testele și evident că noi ne vom îndrepta împotriva producătorului. (…) Este vorba de un lot care probabil are această problemă de producție, imediat ce a fost descoperit, DSP și INSP au luat măsuri, în aceeași zi”, a arătat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă va fi înaintată și o plângere penală împotriva producătorului, el a răspuns: „Bineînțeles că ne vom îndrepta împotriva producătorului”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel