Sari la conținut

Un preot din Cluj a lipit pe ușa bisericii o listă cu enoriașii care nu au dat bani pentru taxa de cult

Sursă foto: stiridecluj.ro

Un preot din Cluj a decis să afișeze pe ușa bisericii o listă cu numele enoriașilor care sunt restanți la taxa de cult sau nu au plătit-o niciodată. Preotul Liviu Cozma este parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăşti, unde a fost publicată lista rușinii. 

În timpul slujbelor desfășurate în perioada sărbătorilor de iarnă, o surpriză neașteptată i-a așteptat pe credincioși: numele unora dintre ei erau expuse pe ușa bisericii, pe o listă a rușinii. Lista era semnată chiar de către reprezentanții bisericii pentru a sublinia seriozitatea situației, adresându-se direct persoanelor identificate ca „restanți”, conform informațiilor publicate de Ştiri de Cluj.

Această acțiune a stârnit reacții contradictorii în comunitatea locală. Unul dintre enoriași a punctat faptul că contribuțiile financiare solicitate de biserică nu sunt obligatorii, subliniind abuzurile potențiale ale preoților asupra credincioșilor. Astfel, lista a devenit subiect de discuție și de critică, fiind percepută ca un instrument de presiune și stigmatizare, mai degrabă decât un mijloc de rezolvare sau comunicare constructivă în comunitatea religioasă.

Din punct de vedere legal e obligatorie plata contribuției la biserică?

Taxele bisericești au reprezentat mereu un subiect aprins de discuți în societate. În Biserica Ortodoxă Română ele se stabilesc fie de la parohie la parohie, fie la nivel de episcopie. Taxele sunt necesare pentru buna administrare parohială, însă sunt și discutabile în cazuri rare, în care preoții nu oficiază slujbe celor care nu au posibilitatea de a le plăti sau de a le plăti integral.

Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română, taxele diferă de la biserică la biserică, dar și de la un serviciu religios la altul. Astfel, pot ajunge de la 100 de lei, la câteva sute de lei.

Fiecare biserică, prin decizia, nu a preotului, ci a consiliului parohial din care fac parte şi oameni de rând, fixează pentru bunul mers al bisericii o contribuție. Contribuția nu are un caracter de taxă sau impozit, ea este privită ca având un caracter de DONAȚIE PENTRU BISERICĂ.

Preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” a mai fost în anul 2018 în centrul unui scandal media. Acesta a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române privind participarea la referendumul pentru familie, pe care l-a citit la finalul slujbei de duminică din 30 septembrie 2018. Faţa bisericească ar fi încercat să-i convingă pe enoriaşi să meargă la referendum invocând faptul că homosexualii sau lesbienele vor „vrea să-şi înfieze un copil tot dintre copiii noştri”. Vezi aici.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel