Sari la conținut

Un psiholog dezvăluie rețeta pentru o relație de cuplu sănătoasă. Motivul care duce la dezechilibru și chiar despărțire

Toate relațiile romantice trec prin suișuri și coborâșuri și toate necesită muncă, angajament și dorința de a se adapta și schimba cu partenerul tău. Dar indiferent dacă relația voastră este abia la început sau că sunteți împreună de ani de zile, există pași pe care îi puteți lua pentru a construi o relație sănătoasă. Chiar dacă ați experimentat o mulțime de relații eșuate în trecut sau v-ați luptat înainte să reaprindeți focul romantismului în relația  actuală, puteți găsi modalități de a rămâne conectat, de a găsi împlinire și de a vă bucura de fericirea de durată.

Fiecare relație este unică, iar oamenii vin împreună din multe motive diferite. O parte a ceea ce definește o relație sănătoasă este împărtășirea unui obiectiv comun pentru exact ceea ce vrei să fie relația și unde vrei să ajungă. Și asta este ceva pe care îl vei ști doar vorbind profund și sincer cu partenerul tău.

„Atunci când doi oameni intră într-o relaţie, intră cu tot pachetul lor din spate, precum scheme învăţate în familie, cum îşi manifestă iubirea, modele şi de aici pot să apară derapaje”, a spus psihoterapeutul Gabriela Minescu la Antena 3.

Activarea limbajelor de iubire în primii ani de relație

„În primii ani de relaţie, mai exact în primii doi ani, noi, pentru a-l convinge pe celălalt să stea lângă noi, activăm tot ce înseamnă limbaj de iubire.

Pe măsură ce trece timpul, toate aceste limbaje nu mai sunt activate, pentru că acasă învăţăm un limbaj principal. De exemplu, dacă am avut o mamă casnică, pentru mine a fost foarte confortabil că a fost mereu cineva acolo şi petrecea timp cu mine. La vârsta adultă, persoana respectivă se îndrăgosteşte şi după care începe să nu-i mai convină, pentru că poate partenerul nu are suficient timp pentru el. Şi aşa relaţia ajunge să nu mai funcţioneze”.

Cum ajung partenerii care par că se înțeleg să aibă parte de scântei?

„Sunt câteva categorii mari. Despre daruri. Dacă eu te iubesc şi eu consider să-ţi arăt, îţi voi oferi daruri, pentru că asta am primit când eram mic.

Despre timp. Aici vorbim despre orele acelea în care facem activităţi împreună.

Despre servicii. Părinţi care nu ofereau altfel iubirea, ci doar ducându-se să rezolve ceva pentru mine. Dacă aveam o haină de cusut, o făcea mama.

Mai vorbim şi despre contactul fizic. Dacă aveam părinţi care mă mângâiau tot timpul, mă îmbrăţişau, la vârsta adultă, voi avea nevoie de aceste gesturi. Le voi căuta în celălalt sau le voi manifesta eu către celălalt.

Mai vorbim despre cuvintele de laudă, declaraţiile care sunt importante. Ne trezim că suntem într-o relaţie, dar parcă lipseşte ceva. Poate că mama ne spunea că ne vine bine o rochiţă sau că suntem buni la ceva, iar partenerul nu ne spune.

Doi parteneri nu au mereu acelaşi limbaj al iubirii

Oamenii nu sunt atenţi. Trebuie să auzi despre aceste limbaje ca să poţi să fii atent la ele. Sunt foarte rare cauzele în care cei doi parteneri au acelaşi limbaj de iubire.

Dacă vrei să fii alături de cineva, poţi să identifici ce limbaj funcţionează pentru el şi cum să fii acolo pentru ca relaţia să funcţioneze. Este calea cea mai simplă. În fiecare relaţie, este important să dăm importanţă acestor limbaje”, a spus psihoterapeutul.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: