Sari la conținut

Un semn care apare dimineață poate fi avertismentul unei boli de groază care lasă tot corpul în dureri

fibromialgie
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cele mai ciudate boli

Din cuprinsul articolului

Persoanele care suferă de o afecțiune de lungă durată greu de diagnosticat, care provoacă dureri în tot corpul, pot primi un semn dimineața și sunt sfătuiți să se prezinte la medic pentru tratament

Oamenii au fost avertizați cu privire la un semn de dimineață care ar putea indica faptul că suferă de o afecțiune pe termen lung care provoacă dureri în tot corpul.

Fibromialgia poate afecta pe oricine, dar, în mod normal, se dezvoltă între 25 și 55 de ani și, deși nu există tratament, există tratamente care ajută la ameliorarea unora dintre simptome.

Aceasta provoacă dureri în tot corpul, dar, lucru important, NHS a declarat că un semn că o persoană ar putea suferi de această boală este văzut dimineața, deoarece se poate trezi obosită, deși a dormit o noapte întreagă.

NHS afirmă: „Acest lucru se datorează faptului că afecțiunea poate împiedica uneori să dormiți suficient de profund pentru a vă reîmprospăta în mod corespunzător. Este posibil să auziți acest lucru descris ca fiind un somn nerestaurator”.

Deși nu se cunoaște cauza exactă, se crede că fibromialgia este legată de niveluri anormale ale anumitor substanțe chimice din creier și de modificări ale modului în care sistemul nervos central procesează mesajele de durere.

Printre teoriile care susțin aceste dezechilibre chimice se numără și cea genetică, fiind o afecțiune moștenită, precum și cea provocată de factori declanșatori fizici sau emoționali, cum ar fi infecțiile sau stresul.

Simptome fibromialgie

Există multe simptome pentru această afecțiune și acestea se pot schimba, oamenii fiind sfătuiți să se adreseze medicului, mai ales că durerea poate fi ameliorată prin tratament.

„Simptomele fibromialgiei sunt schimbătoare – de exemplu, uneori se pot îmbunătăți sau înrăutăți brusc”, a precizat NHS.

„Consultați un medic de familie dacă credeți că aveți fibromialgie. Tratamentul poate ameliora unele dintre simptome, deși este puțin probabil ca acestea să dispară complet.”

Simptomele pentru fibromialgie includ rigiditate și sensibilitate musculară, dificultăți generale în a adormi, dureri de cap și simptome de colon iritabil.

De asemenea, oamenii pot avea „probleme cu procesele mentale (cunoscute sub numele de fibro- ceață), cum ar fi dificultăți de concentrare sau de memorare a lucrurilor”, în timp ce pot avea sentimente de frustrare, îngrijorare sau pot avea o dispoziție scăzută.

Tratamentele presupun ca oamenii să facă mai multe exerciții fizice și să încerce tehnici de relaxare, în timp ce ar putea fi sfătuiți să urmeze o terapie sau să ia medicamente, cum ar fi antidepresivele.

NHS a declarat: În special, exercițiile fizice au o serie de beneficii importante pentru persoanele cu fibromialgie, inclusiv pentru a ajuta la reducerea durerii.”

Unele estimări sugerează că aproape una din 20 de persoane ar putea fi afectată de fibromialgie într-o anumită măsură, dar unul dintre principalele motive pentru care nu este clar câte persoane sunt afectate este faptul că fibromialgia poate fi o afecțiune greu de diagnosticat.

Nu există un test specific pentru această afecțiune, iar simptomele pot fi similare cu o serie de alte afecțiuni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel