Sari la conținut

Un semn puțin cunoscut al demenței ar putea fi depistat în timp ce faci duș

beneficiile dușului rece

Din cuprinsul articolului

Experții în sănătate au avertizat cu privire la un semn puțin cunoscut de demență care poate fi detectat în timp ce se face un duș și care ar putea ajuta pacienții să obțină un diagnostic timpuriu foarte important.

Conform Dementia UK, demența este un termen generic pentru mai mult de 200 de afecțiuni progresive care afectează modul în care funcționează celulele cerebrale ale unei persoane, cele mai frecvente fiind boala Alzheimer, demența vasculară, demența cu corpi Lewy, demența frontotemporală și demența mixtă.

În timp, simptome precum pierderea memoriei, confuzia, pierderea funcției executive și dificultățile de vorbire se vor agrava, afectând semnificativ viața unei persoane. Un diagnostic poate fi devastator pentru pacient și pentru cei dragi, dar aflarea din timp a diagnosticului îi poate ajuta să își planifice viitorul și să își înțeleagă mai bine afecțiunea.

Deși mulți oameni sunt familiarizați cu pierderile de memorie asociate cu demența, există un simptom pe care s-ar putea să nu-l cunoașteți – pierderea mirosului. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, un declin brusc al simțului olfactiv ar putea fi un indicator timpuriu al demenței, memoria fiind esențială pentru capacitatea noastră de a recunoaște diferite mirosuri.

Se speră că aceste constatări, care s-au bazat pe un studiu longitudinal efectuat pe 515 adulți în vârstă, ar putea duce la dezvoltarea unui test de depistare a mirosului, la fel ca testele pentru vedere și auz.

Un semn puțin cunoscut al demenței

După cum a relatat anterior The Sun, aceste descoperiri ar putea fi utile și pentru cei care sunt atenți la semnele zilnice din viața lor. De exemplu, faptul că nu vă puteți mirosi șamponul, balsamul sau gelul de duș în timp ce faceți un duș sau o baie ar putea indica faptul că ar trebui să vă consultați medicul de familie.

Autorul principal Jayant M. Pinto, profesor de chirurgie la Universitatea din Chicago, a declarat: „Acest studiu oferă un alt indiciu despre modul în care un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun al ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni specifice ale creierului.”

Pinto, care studiază bolile olfactive și sinusale, a continuat: „Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu un declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care aveau un declin olfactiv mai puțin sever.”

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), demența este în prezent a șaptea cauză principală de deces și, de asemenea, este una dintre principalele cauze de handicap și dependență în rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel