Sari la conținut

Un simplu desen ar putea ajuta la identificarea demenței – când trebuie consultat un medic

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

Testul prin desen oferă o privire asupra acestei afecțiuni complexe a creierului, potrivit unui medic.

Demența se referă la afecțiuni care se caracterizează prin afectarea capacității de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii care interferează cu viața de zi cu zi.

Depistarea timpurie a acestei afecțiuni care răpește mintea poate câștiga timp prețios pentru a interveni, motivând experții să descopere semnele timpurii și modalitățile de detectare a demenței.

Potrivit Dr. Naheed Ali, de la Sleep Bubble, testele la domiciliu, cum ar fi testul de tragere a ceasului, pot oferi o „privire în această afecțiune complexă”, scrie Mirror.

Medicul a spus: „Testul cu ceasul evaluează abilitățile cognitive în mod simplu, dar eficient”.

Cunoscut și sub numele de CDT, testul reprezintă o modalitate rapidă și simplă de a depista semnele de avertizare pentru boala Alzheimer și alte demențe asociate.

Partea cea mai atractivă este că puteți efectua testul din confortul casei dumneavoastră, deoarece necesită doar câteva minute de desen cu un creion și hârtie.

Testul care ajută la diagnosticarea demenței

Tot ce trebuie să faceți este să desenați un ceas, să adăugați numerele de la unu la 12 și să desenați mâinile la o oră stabilită.

De exemplu, o tehnică populară le cere participanților să deseneze un ceas care să arate ora 11 și 10 minute.

Dr. Ali a explicat că punctajul se bazează pe următoarele puncte:

  • Desenarea cercului
  • Plasarea corectă a numerelor
  • Desenarea a două mâini
  • Precizia cronometrării mâinilor

El a adăugat că scorurile sub patru puncte pot indica probleme. De exemplu, dacă ceasul este desenat în mod anormal sau dacă numerele sunt plasate în locuri greșite, acest lucru ar putea indica posibilitatea unei demențe.

Medicul a explicat că rezultatele „îngrijorătoare” justifică stabilirea unei programări la medic.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel