marți, iunie 6, 2023

Un „test al ceasului” ar putea fi folosit de medici pentru a determina dacă o persoană suferă de demență, a declarat o organizație caritabilă.

Demența este un sindrom, care reprezintă un grup de simptome conexe, legate de declinul continuu al creierului.

În funcție de tipul de demență, oamenii pot experimenta efecte diferite, unele dintre cele mai comune semne incluzând pierderi de memorie și schimbări de personalitate, scrie Mirror.

Te-ar mai interesa: Studiu: Atacurile de cord GRAVE au mai mare probab...

Cu toate acestea, unele simptome sunt mai puțin cunoscute și mai puțin evidente.

Deoarece demența afectează aproape un milion de persoane în Marea Britanie, este important să conștientizați cât mai multe dintre semne.

Și, deși deocamdată nu există un tratament cunoscut pentru demență, cu cât o persoană poate primi mai repede tratament și sprijin, cu atât mai bună este calitatea vieții pe care o poate avea.

Mulți dintre noi sunt conștienți de semnele cele mai comune ale demenței.

Dar, potrivit organizației caritabile Alzheimer Scotland, există un semn „mai puțin cunoscut” care poate fi detectat cu un simplu test.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

Pierderea noțiunii timpului, simptom la care trebuie să fim atenți

Aceasta a explicat că „pierderea noțiunii timpului” este un simptom la care trebuie să fim atenți.

„Pierderea noțiunii timpului ar putea fi o pierdere de memorie sau ar putea fi faptul că creierul nu mai poate citi un ceas analogic”, a spus aceasta.

Pentru a testa dacă o persoană este afectată, îi puteți cere să deseneze acele unui ceas pentru a arăta ora curentă.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

Alzheimer Scotland a declarat: „De fapt, un „test al ceasului” poate fi folosit de medici pentru a determina semnele timpurii ale demenței.

„O persoană va fi rugată să deseneze acele unui ceas alb la o anumită oră.”

Dacă ceasul este desenat incorect sau anormal, cum ar fi dacă numerele sunt în locuri greșite, acest lucru indică posibilitatea apariției demenței sau a bolii Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Medic: ‘Motivul sumbru pentru care nu trebui...

Orice greșeală este considerată un „eșec” la test, în timp ce un ceas precis este un „succes”.


Testul Alzheimer

Cunoscut și sub numele de testul Alzheimer de desenare a ceasului (sau CDT), acesta a fost inițial dezvoltat în anii 1900 pentru a evalua soldații care suferiseră răni la cap.

Începând cu anii 1980, a fost folosit pentru a evalua dacă o persoană suferă de demență.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

Un studiu, publicat în revista Dementia and Neuropsychologia în 2009, a comparat 12 studii existente care au analizat eficacitatea CDT ca mijloc de a determina dacă o persoană suferă de demență.

„Testul de desenare a ceasului (CDT) este un instrument neuropsihometric simplu, care poate fi aplicat cu ușurință pentru a evalua mai multe funcții cognitive”, a declarat acesta.

„În ultimii 20 de ani, CDT a stârnit un interes considerabil în ceea ce privește rolul său pentru depistarea precoce a tulburărilor cognitive, în special în cazul demenței”.

Dintre cele 12 studii, opt au constatat o „bună fiabilitate” între scalele CDT și alte teste.

Dar a concluzionat: „În ciuda rezultatelor mixte din aceste studii, CDT pare a fi un bun test de screening pentru demență.”

 

 

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private