Sari la conținut

Un sunet pe care nu-l poți auzi, dar îți poate schimba viața într-o zi. Tratament revoluționar pentru persoanelor cu tremor

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Studiile clinice efectuate în întreaga lume sunt o intervenție chirurgicală pe creier care nu necesită o incizie sau produce sânge, dar îmbunătățește drastic viața persoanelor cu tremor esențial, depresie și multe altele. Procedura, cunoscută sub numele de ultrasunete focalizat, vizează undele sonore către părți ale creierului pentru a perturba circuitele creierului defecte care provoacă simptome.

„Ecografia focalizată este o tehnologie terapeutică neinvazivă”, a spus dr. Neal Kassell, fondator și președinte al Fundației Focused Ultrasound. „Am spus că ultrasunetele focalizate sunt cel mai puternic sunet pe care nu îl veți auzi niciodată, dar care într-o zi vă poate salva viața.”

Kassell descrie modul în care funcționează ca fiind „analog cu utilizarea unei lupe pentru a focaliza fasciculele de lumină asupra unui punct și a arde o gaură într-o frunză”.

„În cazul ultrasunetelor focalizate, în loc să folosiți o lentilă optică pentru a focaliza fasciculele de lumină”, a adăugat el, „o lentilă acustică este folosită pentru a focaliza mai multe fascicule de energie cu ultrasunete asupra țintelor adânci în corp, cu un grad ridicat de precizie și acuratețe, economisind țesutul normal adiacent.”

Kassell a făcut parte din consiliul de administrație al Insightec – un producător de frunte de aparate cu ultrasunete focalizate – cu mai bine de 10 ani în urmă, potrivit unui purtător de cuvânt al Insightec. Drept urmare, el deține 0,03% din acțiunile private ale companiei. Kassell a declarat pentru CNN că aspectul financiar nu îi stimulează interesul pentru procedurile cu ultrasunete concentrate.

Procedura a fost semnificativ benefică pentru persoanele cu tremor esențial, o tulburare neurologică care provoacă tremurături involuntare și ritmice. Tulburarea poate afecta aproape orice parte a corpului, dar tremurul apar de obicei în mâini, chiar și în timpul sarcinilor simple, cum ar fi mâncatul, băutul sau scrisul.

Tremorul esențial este de obicei mai proeminent pe o parte a corpului și se poate agrava odată cu mișcarea. Este cel mai frecvent la persoanele de 40 de ani și peste și afectează aproape 25 de milioane din întreaga lume, potrivit unui studiu din 2021.

Așa a fost cazul Brenda Hric, în vârstă de 80 de ani, care a suferit recent o ecografie focalizată la Universitatea din Virginia, o instituție de pionierat a procedurii.

Tremuraturile lui Hric au făcut-o să se simtă inconfortabilă în situații sociale, deoarece îi era frică să nu verse sau să răstoarne ceva, a spus ea pentru CNN.

Dar doar 44 de secunde de unde ultrasunete focalizate au scăpat de tremorul ei.

„M-am uitat la mâna mea și am putut vedea că nu se mișcă și a fost prima dată când am putut să-mi văd încă degetele în aproximativ 20 de ani”, a spus Hric. „Cred că este cu siguranță un miracol și îi mulțumesc Domnului pentru asta.”

Cum functioneaza

Ecografia focalizată este o formă de neurochirurgie funcțională, țintirea unor structuri precise profunde din creier pentru a-l schimba, pentru a restabili funcția sau, în acest caz, pentru a opri un tremor. Este un tratament alternativ pentru cei care, precum Hric, nu răspund sau încetează să fie afectați de tratamentul medicamentos convențional, au spus experții.

„Într-un sens simplist, vă puteți imagina că există o grămadă de neuroni anormali în această țintă care scapă în mod necontrolat, provocând tremor, tremur”, a spus Kassell.

Tehnologia cu ultrasunete focalizate folosește un traductor pentru a forța fasciculele de unde sonore să convergă la un moment dat pentru a crește temperatura și a distruge țesutul.

Înainte de a primi ultrasunete focalizate de mare intensitate, cea necesară pentru tratarea tremorului esențial, pacienții trebuie să li se radă capul deoarece aerul poate rămâne uneori prins în foliculii de păr.

Pacientul este apoi supus scanărilor RMN și CT, astfel încât medicii să poată folosi imaginile rezultate pentru a mapa structura creierului și ținta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel