Sari la conținut

Un test de sânge disponibil și în România detectează cancerul în stadiu incipient. Într-o singură zi, medicii pot afla atât numărul celulelor canceroase cât și tipul de cancer

Testul de sânge

Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia își completează serviciile medicale cu o tehnologie revoluționară în depistarea cancerului, oferindu-le astfel pacienților un mijloc alternativ și neinvaziv de diagnostic și tratament complet. Analiza celulelor tumorale circulante (CTC) este o metodă eficientă, minim invaziva care, spre deosebire de investigațiile PET/CT sau RMN, permite depistarea celulelor canceroase și identificarea numărului și tipului acestora în stadiu incipient.

Noua metodă inovatoare de depistarea a cancerului constă într-un test simplu de sânge și joacă o contribuție majoră în diagnosticarea precoce și procesul de tratament personalizat.

Sunt utilizați în depistarea cancerului parametri precum dimensiunea tumoarei și extinderea la ganglioni limfatici regionali sau organe. De acum încolo însă, datorită noii tehnologii CTC, va fi posibil să detectăm tumoarea cât încă este de mici dimensiuni”, a declarat Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, medic patolog în cadrul Anadolu Medical Center

Studiile arată că celulele canceroase pot trece în sânge chiar și atunci când tumoarea este de mici dimensiuni. Noua tehnologie poate izola aceste celule, împiedică trecerea lor în sânge și le identifică. Orice schimbare la nivelul celulelor tumorale le furnizează medicilor informații importante despre prognosticul afecțiunii încă din primele stadii ale terapiei. În plus, analiza mutațiilor ca bază de tratament poate fi realizată datorită tehnologiei CTC. Această tehnologie oferă opțiuni mai fiabile și condiții favorabile pentru cazurile cu acces dificil la tumoare sau cele care necesită intervenții pentru prelevarea de probe cu risc ridicat.

Avantajele tehnologiei CTC

Este o procedură rapidă și ușoară

Orice pacient poate fi supus analizei CTC. „Mostra de sânge luată de la pacient este examinată cu ajutorul unui dispozitiv special. Noua metodă prinde celulele canceroase, furnizează informații despre numărul lor și identifică tipul de cancer. Toți acești pași pot fi parcurși într-o singură zi”,  a declarat Prof. Hüseyin Baloğlu.

Oferă un diagnostic clar

Potrivit Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, noua metodă face posibilă detectarea timpurie a celulelor canceroase, un aspect care este foarte important pentru tratament.

Datorită tehnologiei avansate, putem diagnostica celulele canceroase încă din primele stadii. Un alt avantaj foarte important al acestei metode îl reprezintă identificarea tipului de tumoare canceroasă. Astfel, putem diagnostica ușor tumoarea de plămâni, de colon și de prostată”, a adăugat acesta.

Furnizează tratament personalizat

Această metodă nouă, implementată pentru prima dată în Turcia, îi permite pacientului monitorizarea constantă în timpul terapiei. În vechiul sistem, răspunsurile favorabile/nefavorabile sau neutre pot fi determinate abia după 3 luni. Datorită acestei tehnologii, modificarea la nivelul numărului de celule tumorale înainte și după tratament poate fi determinată în primele 2 săptămâni. Potrivit Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, această metodă este una dintre cele mai avansate sisteme de monitorizare a tratamentului pentru cancer și subliniază importanța tratamentului personalizat.

Continuarea pe evz.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel