Sari la conținut

Un test de sânge ieftin ar putea salva vieţile a mii de femei

Un simplu test de sânge care costă doar 5 lire (26.34 lei) ar putea salva mii de vieţi în fiecare an.

Oamenii de ştiinţă britanici au dezvoltat acest test deoarece mai mult de jumătate dintre cazurile de infarct în rândul femeilor sunt greu de detectat. Ceea ce înseamnă că victimele nu primesc tratament la timp pentru a preveni un atac de cord.

Însă, noul test detectează nivelul crescut al unei proteine eliberate atunci când muşchiul inimii este afectat. Odată ce problema a fost descoperită, pacientul poate fi tratat de urgenţă fie cu ajutorul medicamentelor care subţiază sângele şi previn cheagurile, fie prin intermediul unei intervenţii chirurgicale.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh speră că testul dezvoltat de ei va fi disponibil înainte de Crăciun.

Citeste si:

,,Testul este foarte simplu, destul de ieftin şi are un potenţial uriaş de a îmbunătăţi modul de diagnosticare al atacurilor de cord. Avantajul acestui nou test este că detectează  acele mici cantităţi ale proteinei eliberate atunci când muşchiu inimii nu mai funcţionează corect, ceea ce ne ajută să diagnosticăm din timp infarctul” a afirmat cardiologul Nicholas Mills.

Un studiu care a inclus 1.126 de pacienţi şi prezentat la conferinţa Societăţii Europene de Cardiologie de la amsterdam a scos la iveală că noul test poate diagnostica infarctul în 23% din cazuri, în comparaţie cu testele standart care detectează infarctul în 12% din cazuri.

,,Rata de supravieţuire în cazul femeilor care au suferit un atac de cord este mai scăzută decât în rândul bărbaţilor. Studiile noastre au demonstrat că acest nou test poate detecta chiar şi mai mică afecţiune de la nivelul inimii şi putem diagnostica atacul de cord cu mai multă precizie, chiar şi la femei, în cazul cărora simptomele sunt mai puţin vizibile” a adăugat  Anoop Shah de la University of Edinburgh.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.