Din cuprinsul articolului
Testul de sânge care prezice boala ficatului gras. Potrivit unui nou studiu, medicii pot prezice cu exactitate riscul unei persoane de steatoză hepatică (boala ficatului gras) chiar cu 16 ani înainte de apariția simptomelor, arată un nou studiu.
Un test de sânge care caută cinci proteine specifice poate prezice steatoza hepatică asociată cu disfuncția metabolică, mai cunoscută sub numele de steatoză hepatică, urmează să prezică cercetătorii la viitoarea întâlnire a Săptămânii Bolilor Digestive din San Diego.
Testul de sânge care poate prezice boala ficatului gras
Testul cu cinci proteine a avut o precizie de 84% în prezicerea steatozei hepatice la cinci ani de la debut și o precizie de 76% în prezicerea cu 16 ani înainte de diagnostic, raportează cercetătorii.
„Oamenii nu află prea des că sunt expuși riscului de boli hepatice înainte de a fi diagnosticați și de a face față simptomelor”, a declarat cercetătorul principal, Dr. Shiyi Yu, medic rezident de gastroenterologie la Spitalul Popular Provincial Guangdong din China.
„Domeniul are nevoie urgentă de biomarkeri eficienți și modele predictive, iar cercetarea noastră arată că proteinele plasmatice oferă noi strategii potențiale pentru predicția și intervenția timpurie”, a adăugat Yu, la o conferință de presă pentru Digestive Disease Week (DDW) 2025.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 50.000 de persoane care participă la UK Biobank, un studiu de cercetare în domeniul sănătății pe termen lung din Marea Britanie.
Proteinele cheie din sânge prezic steatoza hepatică cu până la 16 ani înainte
Echipa a analizat peste 2.700 de proteine transmise prin sânge și a descoperit cinci care par a fi semnale de avertizare timpurie pentru steatoza hepatică.
Adăugarea altor indicii ale steatozei hepatice, cum ar fi indicele de masă corporală (o estimare a grăsimii corporale pe baza înălțimii și greutății) și exercițiile fizice zilnice, a sporit și mai mult precizia testului de sânge – peste 90% la cinci ani și 82% la 16 ani.
„Am obținut rezultate similare atunci când am testat acest model predictiv într-o cohortă separată de persoane din China, susținând în continuare robustețea modelului și demonstrând că poate fi eficient în diverse populații”, a spus Yu.
Steatoza hepatică sau boala ficatului gras apare atunci când grăsimea începe să se acumuleze în ficat, provocând în cele din urmă inflamație și cicatrici.
Persoanele cu această afecțiune se confruntă cu un risc de deces prematur de până la două ori mai mare decât cele fără steatoză hepatică, au declarat cercetătorii în notele de fundal.