Sari la conținut

Un test de sânge va putea detecta un anumit tip de cancer în doar 15 minute

Sursa foto: pexel.com

Oamenii de știință au utilizat o tehnică de pionierat pentru a dezvolta un test inovator care utilizează probe de sânge ce ar putea detecta un anumit tip de cancer în doar 15 minute sau chiar mai puțin.

Mai exact, cercetătorii englezi de la Universitatea Aston au dezvoltat o nouă metodă care analizează structurile asemănătoare cristalelor din sângele deshidratat.

Profesorul Igor Meglinski, de la Institutul Aston de Tehnologii Fotonice al universității, a declarat că tehnica neinvazivă poate detecta cancerul de prostată înainte de apariția simptomelor, cu o precizie de până la 90%. „Această descoperire deschide noi căi pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului, reprezentând un salt substanțial înainte în medicina personalizată și oncologie”, a declarat acesta.

Testul de sânge Qur poate da ani de viaţă în plus

Testul de sânge Qur are potențialul de a îmbunătăți semnificativ rezultatele și ratele de supraviețuire pentru mulți pacienți, spune profesorul Meglinski.

În prezent nu există niciun program național de screening pentru cancerul de prostată, iar testul de sânge standard, care măsoară nivelurile unei proteine numite antigen specific prostatei (PSA), nu este suficient de precis. Pentru diagnosticarea bolii sunt adesea necesare teste suplimentare, cum ar fi examene rectale și biopsii de țesut, care pot fi incomode și invazive.

Pentru recentul studiu, publicat în revista Scientific Reports, echipa a analizat 108 mostre de frotiu de sânge uscat de la voluntari sănătoși, precum și de la cei care aveau cancer de prostată.

Cercetătorii au examinat structurile proteinelor din probele de sânge utilizând o tehnică cunoscută sub numele de reconstrucție a imaginii bazată pe starea de polarizare nouă. Ei s-au concentrat pe modul în care proteinele își schimbă forma 3D și se unesc în stadiile incipiente ale bolii, efectuând o analiză detaliată strat cu strat a frotiurilor de sânge uscat. Această etapă este esențială pentru identificarea diferențelor semnificative dintre probele sănătoase și cele canceroase, au declarat cercetătorii.

Tehnica de diagnostic paraclinic durează doar 15 minute

Profesorul Meglinski a declarat că întregul proces, inclusiv timpul de uscare, durează până la 15 minute. El a declarat că rezultatele au o rată de acuratețe de 90% a diagnosticării precoce a cancerului de prostată, mult mai mare decât metodele de screening existente, și că deține „un potențial imens pentru revoluționarea diagnosticării cancerului”.

cancer de prostata
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cancerul de prostată reprezintă aproape 10% din decesele prin cancer la bărbați și este una dintre principalele cauze de deces la bărbații în vârstă. Cu toate acestea, speranța de viață a 90% dintre pacienții diagnosticați cu cancer de prostată în stadiul 1 sau 2 este de 15 ani sau mai mult.

„Permițând o detectare mai precoce și mai precisă, testul nostru de sânge are potențialul de a îmbunătăți semnificativ rezultatele și ratele de supraviețuire pentru mulți pacienți”, a adăugat prof. Meglinski, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Tehnica se bazează pe probe de sânge în loc de biopsii mai invazive, astfel încât este mai puțin traumatizantă și riscantă pentru pacienți, a precizat acesta, adăugând că rezultatele sunt preliminare, astfel încât sunt necesare studii clinice mai ample pentru a confirma potențialul acestei tehnici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel