Sari la conținut

Un tip de cancer extrem de des întâlnit la bărbați

Datele statistice susțin că bărbații se află mai des decât femeile la risc pentru a dezvolta un tip de cancer numit cancerul de vezică urinară. Acesta este un tip de cancer care începe în celulele vezicii urinare. Este al patrulea cel mai răspândit cancer întâlnit cu precădere la bărbați. Femeile fac foarte rar această boală gravă.

Specialiștii spun că acest tip de cancer se produce atunci când celule anormale se dezvoltă în vezică. Celulele pot fi benigne sau maligne. Din păcate, dacă este malign, acest tip de cancer are o evoluție extrem de rapidă. În lipsa tratamentului, el duce la apariția metastazelor destul de repede și astfel apar tumori în alte organe. De regulă, boală își are debutul după vârsta de 55 de ani.

În literatura de specialitate există mai multe tipuri de cancer de vezică urinară, dar cele mai multe cazuri sunt uroteliale sau carcinom cu celule tranziționale.

De regulă, prezența sângelui în urină – hematurie – este primul semn al cancerului de vezică urinară. Pentru pacient nu întotdeauna acesta este un simptom observabil cu ochiul liber. Poate doar schimbarea culorii urinii să i se pare suspectă. De regulă, prezența sângelui în urină este depistată cu ajutorul testelor de urină.

Uite ce simptome mai pot trăda această boală:

  • Nevoie de urinare frecventă, mai ales noaptea,
  • Dureri sau arsuri în timpul urinării,
  • Urina are un flux slab

Printre factorii de risc ai cancerului de vezică urinară sunt: fumatul, obezitatea, vârsta și moștenirea genetică. Important de reținut că dacă unii factori nu pot fi modificați, alții pot. Cu alte cuvinte, poți renunța la fumat. Medicii spun că fumătorii sunt de cel puțin trei ori mai susceptibili de a face acest tip de cancer decât nefumătorii.

Fumatul, principalul factor de risc al acestui tip de cancer

Sunt studii care susțin că fumatul provoacă jumătate din toate cazurile de cancer de vezică la bărbați, dar și la femei.

Dar și practicarea anumitor profesii duce la apariția acestui tip de cancer. Cei mai expuși sunt: cei care lucrează cu piele, textile, vopsea, pictorii, inclusiv șoferii de camioane. Anumite substanțe chimice sunt vinovate pentru apariția bolii.

În funcție de stadiul la care este descoperită boală există mai multe tratamente pentru cancerul urotelial. Astfel, acest tip de cancer poate sa fie operat, pacienții vor face chimioterapie, radioterapie. Inclusiv imunoterapia este benefică. Vestea bună este că tumorile vezicii urinare în stadiu precoce pot fi deseori eliminate.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel