Sari la conținut

Un tratament experimental poate încetini evoluția cancerului

Un nou studiu clinic arată că o terapie experimentală țintită poate încetini semnificativ evoluția unor cancere cerebrale comune cu o creștere lentă, potrivit rezultatelor prezentate recent la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO).

Este vorba de un medicament care se administrează pe cale orală. Potrivit autorilor studiului, Vorasidenib aproape că a triplat supraviețuirea fără progresie la pacienții cu gliom de gradul 2, comparativ cu placebo, aproape 28 de luni față de 11 luni.

Rezultatele studiului, prezentate recent, la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) și publicate simultan în New England Journal of Medicine – NEMJ, relevă că medicamentul a prelungit cu 74% timpul până când pacienţii oncologici au nevoie de un alt tip de tratament.

Cum acţionează noul medicament anti-cancer

Cercetătorul principal, dr. Ingo Mellinghoff, președinte al secției de neuro-oncologie la Centrul de cancer Memorial Sloan Kettering, din New York, a explicat că medicamentul vorasidenib acționează prin inhibarea formelor mutante ale genelor IDH1 și IDH2, împiedicându-le să favorizeze creșterea cancerului în celulele cerebrale.

Glioamele sunt cele mai frecvente tumori maligne ale creierului la adulți, iar mutațiile genelor IDH sunt prezente în aproape toate glioamele de gradul 2, au precizat cercetătorii în notele lor. Glioamele de grad scăzut sunt diagnosticate la aproximativ 4.000 de pacienți în fiecare an în Statele Unite, a declarat dr. Glenn Lesser, un expert ASCO și neuro-oncolog la Atrium Health Wake Forest Baptist.

„Este o boală care afectează pacienți care au aproximativ 40 de ani, deci sunt pacienți tineri aflați la apogeul vieții lor profesionale și personale”, a precizat dr. Mellinghoff în timpul unei conferințe de presă ASCO.

Tratamentul standard pentru aceste glioame este o combinație de radio și chimioterapie, care poate avea efecte devastatoare asupra creierului adulților tineri, au precizat cei doi medici. Ca urmare, mulți pacienți cu gliom aleg o abordare de tip watch-and-wait, amânând tratamentul până când trebuie neapărat să îl urmeze.

„A existat o mare îngrijorare cu privire la efectele pe termen lung ale terapiei [standard], în special efectele neurocognitive ale radiațiilor care duc la pierderea memoriei și la declin funcțional la o parte dintre pacienți. Dacă vorbiți cu acești pacienți, aproape toți descriu unele efecte pe termen lung ale terapiei”, a declarat dr. Lesser în cadrul briefingului de presă, potrivit 360medical.ro.

„Combinați acest lucru cu faptul că aceste tumori sunt de obicei diagnosticate la persoane aflate în a treia, a patra și a cincea decadă de viață și adăugați o supraviețuire prelungită și este rețeta perfectă pentru a decima cu adevărat oameni aflați în floarea vârstei, în anii cei mai productivi, care își întemeiază familii”, a menționat medicul.

Studiu, realizat pe pacienţi din 10 ţări

Pentru noul studiu, cercetătorii au recrutat 331 de pacienți cu gliom la 77 de centre din 10 țări. Jumătate au primit în mod aleatoriu medicamentul, iar cealaltă jumătate un placebo inactiv.

Rezultatele cu acest medicament au fost semnificative astfel încât consiliul de monitorizare a siguranței studiului a cerut încheierea anticipată a urmăririi, astfel încât pacienții care au primit un placebo să poată trece la medicament, a precizat dr. Mellinghoff.

Cu toate acestea, Dd. Julie Gralow, directorul medical al ASCO, a precizat că vorasidenib nu este încă aprobat de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite.

„Nu putem să ne întoarcem și să îl folosim în clinică mâine, dar are statutul de tratament breakthrough acordat de către FDA, ceea ce înseamnă că procesul de reglementare se mișcă rapid”, a precizat Gralow, menționând că speră ca acesta să fie disponibil în viitorul apropiat.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel