luni, noiembrie 29, 2021

In ultimele decenii fototerapia a devenit una din optiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczema, psoriazis si vitiligo, care desi nu pun viata in pericol, o ingreuneaza in cele mai

Te-ar mai interesa: Anunțul lansat de Pfizer: „Noile vaccinuri „gata î...

multe cazuri, cauzand stima scazuta de sine, probleme de adaptare sau deprimare. Aceasta procedura s-a dovedit superioara metodelor conventionale în ceea ce priveste nu doar eficienta si eficacitatea, dar si siguranta in folosire atunci cand se realizeaza sub supravegherea medicului dermatolog, intr-un cadru special pregatit.

Fototerapia a fost folosita inca din antichitate pentru tratamentul a diferite afectiuni dermatologice, atunci cand pacientii cu diverse suferinte ale pielii erau expusi la razele solare in scop terapeutic. Originile acestui tratament atat de popular astazi au radacini

Te-ar mai interesa: Predicțiile medicilor: „Ce este mai greu abia vine...

in Egiptul antic, unde se folosea o rasina fotosensibilizanta urmata de expunere directa la soare pentru tratamentul vitiligo. Fototerapia moderna a inceput sa fie folosita de la inceputul anilor 1900. De atunci, progresele în tehnologie au jucat un rol semnificativ în imbunatatirea tratamentului si eficienta rezultatelor.

“Tehnologia s-a dezvoltat si astazi permite folosirea de dispozitive foarte selective in ceea ce priveste lungimea de unda terapeutica ce va reduce inflamatia in piele si va duce la vindecarea sau tratarea puseelor de boala. Efecte benefice sunt observate si atunci

Te-ar mai interesa: Cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu...

cand este folosita pentru tratamentul mancarimii, eruptiei polimorfe la lumina, lichenului plan, psoriazisului palmo plantar, pustulozei palmo-plantare si alte afectiuni inflamatorii ale pielii”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie.

Desfasurarea unei sedinte de tratament

In prima etapa va avea loc un consult in urma caruia medicul dermatolog va stabili daca afectiunea de care sufera pacientul poate beneficia in urma fototerapiei, dupa care va fi stabilita doza de inceput astfel incat tratamentul sa fie realizat in conditii de

Te-ar mai interesa: Uniunea Europeană propune un termen de expirare pe...

siguranta.

“Aceasta doza se creste progresiv pana cand pielea devine roz, moment in care putem spune ca tratamentul are eficienta maxima. Doza se mentine pe tot parcursul tratamentului, eventual cu modificari minore in functie de reducerea sau agravarea eritemului sau sedinte absentate. In general, se efectueaza cate 3 sedinte in fiecare saptamana, numarul total de sedinte fiind variabil in functie de afectiunea tratata. Spre exemplu, in cazul psoriazisului sau eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de sedinte pentru a observa rezultate, pe cand in caz de vitiligo rezultatele

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știți despre cancerul de stomac sau ...

tind sa apara dupa 50-60 de sedinte”, a adaugat domnul doctor Laurentiu Vladau.

Prima sedinta de tratament este de obicei foarte scurta, chiar de cateva secunde. Durata sedintelor va varia apoi, in functie de tipul de piele si intensitatea aleasa de medic. In orice caz, tratamentul rareori dureaza mai mult de cateva minute.

Cu toate ca afectiunile pielii, fiind vizibile, provoaca disconfort indiferent de varsta, fototerapia nu este recomandata copiilor, femeilor in stare de graviditate sau care alapteaza, celor care folosesc medicamente imunosupresive si celor care au suferit in trecut de cancer de piele, in special melanom.

Efecte adverse

Cea mai frecventa reactie adversa este aparitia rosetei intense si a unei reactii asemanatoare unei arsuri solare. Tocmai pentru a evita acest efect nedorit, intensitatea tratamentului este stabilita initial la o valoare care permite desfasurarea procedurii in conditii de maxima siguranta, dupa care se creste progresiv pana la aparitia unei culori rozalii a pielii care este mentinuta ulterior pe parcursul intregului tratament. Pielea normala se poate bronza pe parcursul tratamentului. Poate aparea mancarime si senzatie de disconfort, care sunt ameliorate de tratamente specifice. Poate aparea foliculita, inflamatia firelor de par, iar in unele cazuri este posibila lipsa de raspuns a bolii la fototerapie.

Siguranta pacientului, garantata prin aparatura de ultima generatie

Aparatura folosita in fototerapie utilizeaza raze ultraviolete B cu lungime de unda ingusta, care permite tratamentul indelungat in conditii de siguranta. “Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de piele aparatura contorizeaza doza totala folosita pentru fiecare pacient si avertizeaza apropierea de doza maxima considerata sigura. Observatiile recente ale centrelor de excelenta in dermatologie in urma analizelor retrospective confirma ca in urma fototerapiei NBUVB in limita a 200 de sedinte incidenta cancerului de piele nu este modificata in comparatie cu populatia generala”, a completat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri