Sari la conținut

Un vaccin experimental pentru cancer a crescut rata de supraviețuire a cancerului de piele la 98%

vaccin anti-cancer
Sursa foto: PA Wire
Un britanic testează primul vaccin personalizat pentru melanom

Vaccinul împotriva cancerului. Moderna și Merck au dezvăluit recent rezultate încurajatoare dintr-un studiu de trei ani privind un vaccin experimental destinat tratării melanomului, cea mai letală variantă a cancerului de piele. Acest vaccin, utilizat în tandem cu terapia Keytruda a Merck, a arătat o îmbunătățire semnificativă a ratei de supraviețuire și eficacitate pe termen lung pentru pacienții afectați de această boală gravă.

Datele promițătoare au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a American Society of Clinical Oncology din Chicago, marcând un moment important pentru ambele companii farmaceutice.

Vaccinul reprezintă un element central în gama de produse Moderna, având un rol crucial în restabilirea încrederii investitorilor în această companie biotehnologică. Aceasta vine după o perioadă dificilă în care cererea pentru vaccinul său COVID-19, singurul produs comercializat până în prezent, a scăzut dramatic.

Conform datelor actualizate, aproape trei sferturi (75%) dintre pacienții care au primit combinația de tratamente erau încă în viață și fără indicii de recidivă a cancerului după doi ani și jumătate. Aceste cifre sunt superioare în comparație cu rata de supraviețuire de 55,6% înregistrată de pacienții care au primit doar Keytruda.

Beneficiul vaccinului experimental a fost constatat în mai multe categorii de pacienți, inclusiv cei cu tumori având un volum crescut de mutații genetice sau cei cu niveluri adecvate ale proteinei PD-L1, care joacă un rol esențial în reglarea răspunsului imun al organismului.

Potrivit dr. Kyle Holen, directorul departamentului de dezvoltare, terapie și oncologie la Moderna, datele sugerează că vaccinul ar putea fi eficient pentru un spectru extins de pacienți diagnosticați cu melanom.

Statisticile arată că rata de supraviețuire generală pentru pacienții care au primit vaccinul în combinație cu Keytruda a atins 96% după doi ani și jumătate, în timp ce pacienții care au fost tratați exclusiv cu Keytruda au înregistrat o rată de supraviețuire de 90,2%. Conform informațiilor furnizate anterior de către companii, pacienții cu melanom avansat care au beneficiat de tratamentul combinat au prezentat o reducere cu 49% a riscului de deces sau recidivă a cancerului, comparativ cu cei tratați doar cu Keytruda, pe o perioadă de aproape trei ani.

Mai mult, tratamentul combinat a scăzut riscul de metastazare a melanomului sau de deces cu 62%.

Vaccinul împotriva cancerului: efecte secundare

Efectele secundare cel mai des întâlnite în urma administrării vaccinului au fost senzația de oboseală, durerea în zona injectării și frisoane. Aceste reacții au fost, în general, de intensitate scăzută.

Pacienții care au primit tratamentul combinat au experimentat ușoare reacții adverse legate de sistemul imunitar.

Vaccinul, bazat pe tehnologia ARNm similară cu cea a vaccinului Moderna pentru COVID-19, este personalizat pentru fiecare pacient în parte, fiind creat după analiza detaliată a tumorii acestuia post-chirurgie.

Scopul vaccinului este de a instrui sistemul imunitar să identifice și să atace mutațiile specifice celulelor tumorale.

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a exprimat într-un interviu pentru CNBC entuziasmul companiei de a scurta intervalul dintre analiza tumorii și administrarea vaccinului pacientului.

Pe de altă parte, Keytruda de la Merck, aprobat pentru tratamentul melanomului și alte tipuri de cancer, face parte dintr-o clasă de imunoterapii răspândite care vizează inhibarea unei proteine specifice ce permite cancerului să se sustragă de la sistemul imunitar.

În luna februarie, FDA a acordat vaccinului împotriva cancerului statutul de terapie inovatoare pentru tratamentul melanomului, o măsură ce vizează accelerarea dezvoltării și evaluării tratamentelor pentru afecțiuni grave și periculoase pentru viață.

Moderna plănuiește să solicite FDA o aprobare accelerată, după cum a indicat Bancel.

Acest proces facilitează aprobarea rapidă a medicamentelor pentru condiții serioase care răspund unei nevoi medicale neacoperite.

Melanomul este cauza majorității deceselor asociate cu cancerul de piele, conform Societății Americane de Cancer.

Rata incidenței melanomului a crescut considerabil în ultimele decenii. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane vor fi diagnosticate cu melanom în SUA în acest an, iar aproape 8.000 ar putea deceda din cauza acestei boli, conform aceleiași surse.

Producătorii de medicamente investighează combinația ca tratament pentru melanomul în stadiu avansat în cadrul unui studiu de fază trei, care a demarat în luna iulie.

Bancel a menționat că progresul studiului este “peste așteptările noastre” până în prezent.

Moderna conduce și un alt studiu de fază trei pentru vaccinul său, destinat pacienților cu un anumit tip de cancer pulmonar.

În acest an, Merck și Moderna au inițiat un studiu clinic divizat în două etape, de la intermediar la avansat, pentru vaccin și Keytruda, destinat pacienților cu un stadiu avansat al unui tip comun de cancer de piele.

De asemenea, companiile desfășoară un studiu de fază doi pentru anumiți pacienți cu un tip de cancer renal și un alt studiu pentru persoanele cu un tip de cancer la vezica urinară.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel