Sari la conținut

Un viitor fără fum propune cea de a 6-a ediție a summitului pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Summit Tabacco Harm Reduction
Summit Tabacco Harm Reduction, Atena 2023

Un viitor fără fum propune cea de a 6-a ediție a summitului pentru reducerea efectelor negative ale fumatului care s-a desfășurat în perioada 25-26 septembrie 2023 la Atena. In cadrul acestui eveniment au fost dezbătute teme precum reducerea fumatului, dar și alternative ale fumatului care nu au consecințele fumatului clasic.

Conform studiilor, efectele negative ale fumatului sunt generate, în principal, de ardere. În urma arderii tutunului sunt eliberate foarte multe substanțe chimice care ajung în plămâni, printre care se regăsește și gudronul. Luând aceste lucruri în considerare, cercetătorii au evidențiat faptul că există modalități mai puțin dăunătoare, chiar dacă nu elimină complet riscurile, prin care fumătorii își pot satisface dorința de a fuma. Mai exact, este vorba despre produsele din tutun încălzit.

Un viitor fără fum, o alegere mai sigură

Ceea ce este inovator la noile produse care nu ard tututunul, ci îl încălzesc, este că nu degajă fum. Pentru  ca nu mai există combustie, nu mai există nici fum, ci se eliberează aerosoli. În acest fel fumătorii nu mai sunt expuși la chimicalele care se elimină în urma procesului de ardere a tutunului. În același timp, consumatorul se bucură de aceeași experință similară fumatului clasic, însă fără scrum și fără miros neplăcut. Totuși, asta nu înseamnă că riscurile nu mai sunt prezente.

Atunci când a fost întrebată despre diferențele care există între tutunul încălzit și fumatul clasic, Carrie Wade, Sr. Manager Global Scientific Engagement, Philip Morris International, a răspuns că:

„Principala diferență între produsele cu tutun încălzite și țigările tradiționale este că țigările tradiționale ard tutunul pentru a oelibera nicotină, iar produsele cu tutun încălzite nu.

Prin inovație și prin dezvoltarea produselor noastre încercăm să oferim o experiență de utilizare a produselor din tutun încălzit similară cu cea a țigărilor, pentru că probabil acesta este un aspect care îi va ajuta pe oameni să renunțe la țigări.

Dar principala diferență este chiar absența combustiei, deoarece combustia nu este necesară pentru a utiliza un produs cu tutun încălzit. De asemenea, pentru că arderea nu mai există, persoanele care utilizează produsul sunt expuse la mult mai puține substanțe chimice care rezultă în urma arderii”.

Consecințele fumatului clasic

Totodată, în cadrul aceluiași summit au mai fost prezentate bolile și efectele negative pe care fumatul classic , din cauza arderii, le poate avea asupra organismului.

Printre cele mai des întâlnite sunt bolile cardiovasculare, cancerul la plămâni și Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC). Cea din urmă, BPOC, este o boală respiratorie care face ca bronhiile (căile respiratorii inferioare) să se îngusteze treptat. În acest fel scade capacitatea respiratorie pulmonară. În cazul acestei boli, cea mai des întâlnită cauză este fumatul.

„Așadar, este deja bine stabilit că bolile asociate țigărilor sunt legate de produsele care ard tutunul.

În Italia, pot să vă spun cifrele, 80.000 de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor asociate cu fumatul, inclusiv boli cardiovasculare și cancer pulmonar.

Un viitor fără fum este reprezentat de utilizarea țigărilor electronice sau a produselor care încălzesc tutunul. Deoarece acestea nu implică ardere, se generează mult mai puține substanțe nocive, astfel că aceste produse alternative sunt asociate cu un risc semnificativ redus de a dezvolta astfel de boli.

Deci, dacă nu puteți sau nu doriți să vă lăsați de fumat, puteți face o schimbare pentru că există o alternativă la țigări”, este răspunsul pe care l-a oferit Giovanni Li Volti, profesor de biochimie, atunci când a fost întrebat despre cum se îmbunătățește sănătatea unei persoane care renunță la fumatul clasic în favoarea produselor din tutun încălzit.

Cu toate acestea, renunțarea la fumat nu este un process simplu. De cele mai multe ori oamenii au nevoie atât de suport psihologic, cât și de suport nutritional. Este cunoscut faptul că persoanele care renunță la fumat iau în greutate, asta din cauză că nicotina, care scade apetitul, nu mai este administrată.

Totuși, în cazul produselor din tutun încălzit acest lucru nu se mai întâmplă, deoarece nicotina este în continuare administrată print-o modalitate mai puțin nocivă.

„Da, aceasta este una dintre probleme. De fapt, abordarea pacienților care vor să se lase de fumat trebuie să fie o abordare multispecializată. În centrul nostru avem un psiholog, avem un nutriționist, pentru că vrem să prevenim efectele adverse, secundare care apar în urma renunțării la fumat. Și îi asistăm pe acești pacienți pe această parte. Când treci la aceste produse, desigur, primești în continuare nicotină, deci nu pierzi ceva de care ești dependent și nu există nicio asociere în ce privește creșterea în greutate”, a mai declarat Giovanni Li Volti.

Produsele din tutun încălzit capătă popularitate

Un detaliu demn de menționat despre produsele din tutun încălzit este faptul că oamenii conștientizează din ce în ce mai mult care sunt efectele negative ale fumatului clasic și astfel ajung să aleagă produsele din tutun încălzit. Acest lucru se poate observa mai ales din faptul că, începând cu anul 2014, anul în care a fost lansat produsul IQOS pe piață în nprimele două țări, a ajuns acum să fie prezent pe foarte multe piețe, mai ales în Europa. De asemenea, se observă faptul că numeroși fumători adulți au ales să treacă de la fumatul clasic la utilizarea produselor din tutun încălzit.

„Așadar, aș spune că produsele din tutun încălzit au avut un mare succes în Europa. Dar, de exemplu, cred că, într-o țară precum Lituania, un procent de aproximativ 30% din piața tutunului este reprezentat de produsele din tutun încălzit. Prima țară în care am lansat produsele din tutun încălzit a fost Japonia. Și vedem cu adevărat o diferență transformatoare în Japonia.

Am lansat IQOS în Japonia în noiembrie 2014, într-un singur oraș, în orașul Nagoya. De-a lungul timpului, am extins comercializarea, iar astăzi vedem rezultatele. Am înregistrat scăderi fără precedent în ceea ce privește vânzările de țigări clasice. Și am văzut, de asemenea, scăderi fără precedent în ceea ce privește prevalența fumatului, fumătorii adulți din Japonia au trecut de la fumatul tradițional la produsele din tutun încălzit. Și cred că este un mare câștig”, a declarant Ondrej Koumal, Director External Affairs, Philip Morris International.

Un viitor fără fum, alegerea care dăunează mai puțin

În final, cea mai bună alegere pe care o poate face o persoană este să nu se apuce niciodată de fumat, sau, dacă fumează, să renunțe la acest obicei. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple. În cazul în care un fumător nu poate renunța în totalitate la acest lucru, cea mai bună variantă pentru care poate opta este să reducă riscurile, iar acest lucru se poate face prin intermediul produselor din tutun încălzit.

„Dacă te  preocupă sănătatea cel mai bun lucru pe care îl poți face este să nu începi niciodată să fumezei iar dacă ești fumător, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să renunți. Niciun produs nu va fi lipsit de riscuri. Așadar, cred că atunci când sunt comparate oricare dintre aceste produse cu tutun încălzit cu țigările, despre care știm că sunt cel mai dăunător mod de a consuma nicotină din tutun, știința spune că aceste produse sunt mai puțin dăunătoare. Deci, este o opțiune mai bună, deși nu lipsită de riscuri”, a declarat Ignacio Gonzalez Suarez, Head of Scientific Engagement Europe, în cadrul companiei Philip Morris International.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel