Sari la conținut

Unde și cum aruncăm medicamentele expirate, potrivit legii

O nouă lege pentru colectarea medicamentelor expirate va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi ar trebui să spună clar unde şi cum ne aruncăm medicamentele expirate.

O problemă pe care famaciştii au fost oarecum obligaţi, până acum, să o rezolve din fonduri proprii.

Un container amplasat în curţile spitalelor, ar trebui să simplifice procedura colectării deşeurilor farma şi chiar să incurajeze populaţia să devină mai responsabilă.

În farmacii, medicamentele expirate sau nefolosite, aduse de populație, treceau printr-un proces special de gestionare. Pentru a evita consecințe neplăcute în cazul unui control, farmaciștii erau nevoiți să elimine aceste medicamente. Ei făceau acest lucru cu bani din propriul buzunar.

Reguli clare pentru medicamentele expirate

Anda Vija, o farmacistă preocupată de această problemă, a explicat pentru observatornews, că povara financiară cădea în mare parte asupra farmaciilor mici, care nu puteau prelua volumul mare de medicamente nefolosite. Aceste medicamente erau procesate și apoi puse într-o cutie specială, destinată arderii. Acest proces era finanțat exclusiv de farmaciști.

Un proiect de lege adoptat de Parlamentul României, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie, stabilea reguli clare pentru eliminarea medicamentelor expirate sau nefolosite. Legea prevedea ca oamenii să aducă aceste medicamente în containere speciale amplasate în curțile spitalelor. Lista spitalelor cu astfel de containere urma să fie făcută publică odată cu normele de aplicare a legii.

În prezent, medicamentele expirate din secții sau din farmaciile spitalelor erau izolate într-o zonă de carantină, conform spuselor Adela Filipescu, reprezentanta Spitalului CF Timișoara.

Pentru a facilita acest proces nou, containerele special amenajate din curțile spitalelor erau echipate cu supraveghere video și pază. Această măsură era necesară, deoarece nu toată lumea știa cum să procedeze în cazul în care dorea să renunțe la medicamentele expirate sau nefolosite.

În România, problema gestionării deșeurilor era una semnificativă, reflectată clar în statisticile care arătau un grad de reciclare de doar 11%, mult sub media europeană de 45%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel