Sari la conținut

Unde trebuie să mergi la tratament balnear în funcție de afecțiune?

Cele mai căutate stațiuni balneare din România
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Bilet de trimitere în stațiuni balneare

Turismul balnear cuprinde o serie largă de servicii, începând de la turismul medical și terminând cu turismul de wellness și spa. Viața urbană, pe alocuri sedentară, ne determină să găsim soluții pentru redobândirea vitalității.

Locul ideal este România, care dispune de un potențial nebănuit grație apelor minerale și termominerale terapeutice, a nămolurilor, turbe sau a gazelor mofetice.

La noi în țară se găsesc nenumărate stațiuni balneare și centre de sănătate tradiționale, în care veți găsi condițiile ideale pentru a vă menține și a vă îmbunătăți starea de bine.

Suzana Pretorian, dr. balneolog, a vorbit la un moment dat despre locurile pe care este indicat să le vizitezi pentru a te trata.

„Staţiunea balneară „se alege în funcţie de tipul de afecţiuni de care suferi, la indicaţia medicului de familie şi/ sau a medicului specialist”, spune dr. balneolog Suzana Pretorian, potrivit Libertatea.

Reumatism

Staţiunile balneare cu ape sărate şi nămoluri sapropelice (Techirghiol, Sovata) au proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandate persoanelor care suferă de afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroze), afecţiuni reumatismale inflamatorii, afecţiuni posttraumatice (stări după entorse, luxaţii şi fracturi). Sunt, de asemenea recomandate pentru afecţiuni ginecologice şi dermatologice. În plus, la Herculane beneficiezi de tratamente pentru afecţiuni reumatismale.

Afecţiuni cardiovasculare

Staţiunile balneare cu ape iodurate (Govora) sunt recomandate celor care au probleme cu circulaţia periferică şi tensiunea arterială crescute. Sunt utile în special pacienţilor cu boli cardiovasculare. Sunt eficient în tratarea afecţiunilor bronho-pulmonare (astm bronşic, bronşite acute şi cronice), relaxare, corectarea posturii şi aliniamentului corpului, în creşterea mobilităţii articulare şi reeducarea respiratorie.

Afecţiuni respiratorii

Staţiunile cu ape sulfuroase (Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Herculane) au efecte benefice asupra aparatului respirator şi sunt indicate pacienţilor cu sinuzită cronică, astm, bronşită cronică, tuberculoză.

Boli digestive

Unde trebuie să mergi la tratament balnear dacă ai boli digestive? Staţiunile cu ape carbogazoase (Borsec, Tuşnad) oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriţie şi digestive (cum sunt constipaţia cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine şi a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbească sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică şi stres (nevroză astenică).

Cură cu efecte de durată

„Mulţi pacienţi îşi reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear. Este nevoie de cel puţin două săptămâni de tratament pentru a simţi efectele pe termen lung, în care sunt incluse tratamentul balnear. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viaţa de zi cu zi şi de posibilele surse de stres”, spune dr. Suzana Pretorian,medic specialist balneolog la Sovata.

MOFETELE

Una dintre bogăţiile naturale cu care ţara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanaţie puturoasă”. Mofetele sunt emanaţii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conţinut de 95 – 98 % bioxid de carbon. În ţara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Balvanyos, Malnaş Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Indicaţii:

– Afecţiuni cardiovasculare, infarct miocardic vechi;
– Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută;
– Boli dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
– Bolile sistemului nervos: afecţiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecţiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
– Afecţiuni ginecologice şi endocrine, tulburări ale funcţiei sexuale;
– Aparatului locomotor: spondilopatii, artroze şi poliartroze;
– Afecţiuni asociate: afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat şi complicaţiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensata, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecţiuni respiratorii, afecţiuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenţie, mofetele au şi unele contraindicaţii:

– Tulburări de ritm cardiac, fibrilaţie;
– Epilepsie;
– Intervenţii chirurgicale recente;
– Anemie;
– Hemoragii de orice cauză;
– Psihopatii, psihoze;
– Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice;
– Tumori maligne (cancer de orice tip);
– Decompensare cardiacă avansată”, a spus medicul, potrivit sursei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.