Sari la conținut

Unghiile încarnate pot duce la infecții la nivelul osului. Cum se pot vindeca

Din cuprinsul articolului

Unghiile încarnate sau, în in termeni medicali, onicocriptoza, reprezintă unaa dintre cele mai frecvente si, probabil, printre cele mai dureroase probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial si plicilor unghiale. De cele mai multe ori aceasta fie este rezultatul unei tehnici incorecte de taiere a unghiilor, fie apare ca urmare a unor activitati care exercita o presiune foarte mare asupra degetelor de la picioare. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca o unghie incarnata poate fi tratata la domiciliu, in stadiu incipient, insa daca isi face aparitia infectia numai o interventie chirurgicala ne poate feri de eventuale complicatii.

Unghia incarnata este o probleme dureroasa, care afecteaza de obicei degetul mare de la un picior sau de la ambele. Problema apare frecvent atunci cand unghia este taiata prea scurt si rotund la nivelul colturilor, caz in care unghia poate creste in plica unghiala provocand durere, disco​nfort, infectii repetate​, iar diagnosticul este clinic.

“Alte cauze pot fi reprezentate de forma curbata a unghiilor, purtarea de incaltaminte care pune o mare presiune pe degetele de la picioare, ranirea degetelor de la picioare, pozitia incorecta, igiena necorespunzatoare a piciorului sau, bineinteles, predispozitia genetica”, spune specialistul dermatolog. “Activitatile care presupun lovirea cu piciorul in mod repetat a unui obiect sau exercitarea unei presiuni pe degetele de la picioare pentru perioade lungi de timp pot provoca vatamarea unghiilor, crescand riscul de incarnare. Persoanele care practica balet, fotbal sau kickboxing trebuie sa acorde o atentie deosebita in acest sens, fiind predispuse la a dezvolta astfel de probleme”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

Modalitalitati de tratament

In stadiu incipient, pielea din jurul unghiei devine umflata sau tare si isi face aparitia durerea la exercitarea de presiune pe deget. In cazurile usoare, deplasarea repetata manuala a plicii unghiale de lama unghiala si taierea in forma patrata, cu margini libere a unghiei poate duce la vindecare. ​

“Exista anumite optiuni de tratament la domiciliu care ar putea ajuta la ameliorarea problemei. Inmuierea piciorului timp de 15-20 minute in apa calduta cu otet (o parte otet alb la patru parti apa) si 2 linguri de sare Epsom, utilizarea de antiinflamatoare orale si aplicarea de unguente antibacteriene pe partea afectata a unghiei, precum si introducerea unei mici mici bucati de bumbac intre unghie si piele pot ajuta la vindecarea problemei in cazurile usoare”, spune specialistul dermatolog.

Daca problema avanseaza pana la infectie, simptomele pot include: pielea rosie, umflata, senzatia de durere, sangerare, puroi. “In cazul in care unghia incarnata nu raspunde la tratamentele la domiciliu si isi face aparitia infectia, este indicata vizitarea unui medic specialist, pentru a preveni complicatiile si pentru a ameliora simptomele. In acest stadiu, o alternativa de tratament o reprezinta corectia​ ​chirurgical​a, care impune inlaturarea partiala a unghiei si distrugerea unei portiuni mici a matricei unghiale”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Indepartarea partiala a unghiilor implica numai indepartarea bucatii de unghie care a “sapat” in piele. In timpul indepartarii partiale a unghiilor, partile laterale ale unghiei sunt taiate astfel incat marginile sa fie complet drepte. O bucata de bumbac va fi plasata sub portiunea ramasa libera pentru a preveni o recidiva. In unele cazuri, medicul poate aplica o substanta chimica (fenol) pe pielea de sub unghie, pentru a preveni cresterea ei.

Mai rar, pentru a evita recidiva, se poate ajunge la matricectomie – o procedura care presupune indepartarea definitiva a portiunii cu probleme din matricea unghiala.

Riscuri

Daca este lasata netratata, o infectie a unghiei incarnate poate evolua intr-o infectie la nivelul osului, care mai departe favorizeaza aparitia de ulceratii la nivelul piciorului, rani deschise si pierderea fluxului de sange in zona infectata. Lezarea si moartea tesutului la locul infectiei sunt posibile. O astfel de infectie poate prezenta riscuri si mai mari pentru persoanele care sufera de diabet.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel