Sari la conținut

Untură sau ulei vegetal, ce să alegem atunci când mâncăm prăjit? Dr. Bilic a rezolvat această dilemă

cartofi prajiti
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cartofi prajiti in untură sau ulei

Untură sau ulei vegetal, ce să alegem atunci când mâncăm prăjit? Dr. Bilic a rezolvat această dilemă

Alegerea între untură și ulei vegetal depinde de preferințele personale pentru gust și textură, precum și de considerații legate de sănătate.

Untura este o alegere mai tradițională și poate oferi un gust mai bogat și mai plăcut prăjiturilor și altor alimente prăjite. Totuși, untura conține grăsimi saturate care pot crește nivelul de colesterol din sânge.

Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline, sunt, de obicei, o opțiune mai sănătoasă deoarece conțin grăsimi sănătoase, nesaturate. Aceste grăsimi pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol în limite normale și la menținerea sănătății inimii.

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

Dr. Bilic: Calorii multe obținem oricum

Totuși, dr. Mihaela Bilic a rezolvat această dilemă în emisiunea ”Doctor de bine”.

„Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația.

Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, spune dr. Bilic.

În untură, există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, spune că prăjitul în untură este mai sănătos, există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans.

 „În untură, există mai puțin pericolul formării acizilor grași trans. Din punctul de vedere al formarii acizilor grași trans e mai sanătos să prăjim în untură pentru că nu se formează acești acizi grași trans”, potrivit dr. Cristina Todașcă.

Ce înseamnă acizi grași trans?

Dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog, explică: „Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care esta la baza începerii depunerii colesterol în artere și progresează până la înfundarea lor”.

Așa apar accidentele vasculare cerebrale sau infarctul. În majoritatea uleiurilor, găsim așa numitul acid oleic. Prin prăjire, se transformă în formă trans, mult mai stabilă și se formează grăsimile trans.

Aceste grăsimi nu sunt recunoscute de organismul uman. Organismul știe un singur mod de a se apăra, produce inflamație. Inflamația apare și dacă ne lovim și dacă ne bombardăm cu substanțe toxice. Producem inflamație zilnic, pentru că, zilnic, alegem alimente prăjite, iar aceasta devine cronică. Apar depunerile de grăsimi din vase.

Pe de altă parte, când prăjim în untură, vom aduce prin alimente o cantitate de colesterol. Culmea, nu este atât de periculos. Cu o condiție. Să nu fie constant în farfurie.

Dr. ing. Cristina Todașcă spune cân apar problemele legate de cartofii prăjiți.

„Chiar dacă noi preluăm colesterol din mâncare dacă nu o facem în mod constat, nu devine o problemă. Probleme apar dacă manânci și azi și mâine cartofi prăjiți, eventual de 2-3 ori pe zi, pentru că ne plac foarte mult. Adică acumulăm același tip de substanță în organism și nu mai facem față. Obișnuințele alimentare sunt cel care ne fac rău”, explică medicul.

Așadar, cel mult o dată pe săptămână cartofi prăjiți, în ulei sau în untură, este recomandarea cardiologilor. De fapt, cel mult o dată pe săptămână orice fel de aliment prăjit. Alegeți alimentele coapte, fără adaos de grăsimi animale sau vegetale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel