vineri, iulie 1, 2022

Numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut (IMA) în România este încă mult mai mare decât media europeană, iar la nivelul anului 2014, rata de mortalitate pentru IMA era cea mai ridicată dintre toate țările UE, conform raportului dedicat României realizat de OECD Health Data în cooperare cu Observatorul European al Sistemelor și Politicilor Europene de Sănătate, publicat în noiembrie 2017.

Te-ar mai interesa: Atenție la postul intermitent! Carmen Brumă: ̶...

Florian Saiu

Atragerea atenției asupra importanței de a preveni complicațiile bolilor cardiovasculare și, mai ales, asupra riscului cardiovascular mărit pe care îl au pacienții care au suferit un infarct este obiectivul campaniei „Câte vieți are inima ta?”, inițiată în luna iulie a acestui an de Societatea Națională de Medicina Familiei și Fundația „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).

„La nivel european, 1 din 5 pacienți supraviețuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că pacientul a ales să ignore „sănătatea” cardiovasculară și să revină la stilul de viață anterior infarctului”, avertizează Oana Ință, medic cardiolog.

Te-ar mai interesa: Dieta Oanei Roman. A topit 25 de kilograme: „...

Cum poate fi prevenit infarctul

„Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul și bolile cardiovasculare în general, pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Dacă însă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi și a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înțeleagă că ține de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea”, a adăugat Oana Ință, medic cardiolog.

Te-ar mai interesa: Dușmanii creierului. Prof. Dr. Ciurea: „Mult alcoo...

Ce înseamnă prevenția secundară

Dr. Oana Ință, medic cardiolog, ne-a explicat și ce treuie să facă un pacient pentru a nu mai trece prin calvarul unui infarct: „Prevenția secundară, adică prevenția unui nou episod cardiovascular, este cel puțin la fel de importantă ca prevenția primară și înseamnă, în primul rând, menținerea unui stil de viață sănătos. În plus, pacientul trebuie să meargă la controale regulate, să-și ia tratamentul și să respecte indicațiile medicului”.

Te-ar mai interesa: Demența și somnul: Ce legătură există între ele?...

Factori de risc nemodificabili

În prevenția afecțiunilor cardiovasculare, un factor important îl reprezintă identificarea factorilor de risc cardiovascular de către medicul de familie. Există factori de risc pe care nu îi putem influența, cei nemodificabili, precum vârsta, ereditatea și sexul. „Sunt însă și factori de risc care țin de fiecare dintre noi şi asupra cărora se poate interveni, care sunt cei modificabili, precum sedentarismul, alimentația nesănătoasă, hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul etc”, subliniază Oana Ință, medic cardiolog.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Dacă vrei să slăbeşti, trebuie să re...

Al doilea „episod” poate fi fatal

„Pacienții subestimează riscurile și complicațiile infarctului miocardic. Majoritatea supraviețuitorilor unui infarct au o aderență la tratament de doar 2-3 luni, după care încep să se simtă bine și uită că inima lor are nevoie de mai multă atenție. Trebuie să se prezinte la controale regulate, la medicul cardiolog și la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să țină sub control factorii de risc cardiovascular și să conștientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal”, ne-a declarat dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Scopul Societății Naționale de Medicina Familiei

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) are drept scop crearea și dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, științific, legislativ, juridic, și promovarea intereselor economice, pentru dezvoltarea unor raporturi instituționalizate cu autoritățile publice, cu alte organizații similare din țară și străinătate, cu societatea civilă, pentru realizarea de activități și inițiative care promovează dezvoltarea și afirmarea specialității de medicina familiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private