Sari la conținut

Unul din o mie de nou–născuți este afectat de deformarea congenitală piciorul strâmb varus equin

În data de 3 iunie, medicii specialiști în ortopedie pediatrică marchează World ClubfootDay, Ziua Internațională a Patologiei Piciorului. Pentru medicii noștri cu atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin, acest lucru subliniază importanța tratamentului prin metoda Ponseti.

Piciorul strâmb varus equin reprezintă o deformare congenitală a unuia sau a ambelor picioare ce afectează 1 din 1000 nou–născuți și este rezultatul unei dezvoltări anormale a mușchilor, tendoanelor și oaselor piciorului în viață intrauterină cauzată de factori genetici și de mediu. Cel mai frecvent, piciorul strâmb varus equin apare ca o anomalie izolată, la un copil altfel sănătos, și poartă numele de picior strâmb varus equin idiopatic. Exista însă și așa-numitele forme teratologice la copiii care prezintă artrogripoza, mielomeningocelsau alte malformații.

 

Medic Specialist Ortopedie Pediatrică, dr. Valentina Contanu,   atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equina a spus:  Aspectul clinic al piciorului strâmb varus equin este caracteristic și asociază equin si varus calcanean, aducție și inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectată și lungime mai mică a piciorului comparativ cu cel sănătos. Netratat, piciorul strâmb varus equin produce dizabilitate majoră, mersul devine anormal cu sprijin pe fața dorso-laterală a piciorului și cu vârsta devine dureros.”

varus equin

Tratamenul prin  metoda Ponseti are ca obiectiv corectarea diformității cu menținerea mobilității și a forței musculare. 

  • aceast tratament revoluționar descoperit de medicul Ignacio Ponseti presupune corectarea secvențială a componentelor deformării prin manipulări și aplicarea de aparate gipsate succesive urmate în unele cazuri de o mică intervenție chirurgicala la nivelul tendonului achilean și purtarea unor orteze speciale.
  • cel mai des, corecția se obține după aplicarea a 5-7 aparate gipsate și ea trebuie menținuta prin purtarea ulterioară a ortezelor pe tot parcursul zilei în primele 3 luni și doar în cursul nopții până la vârsta de 3 ani.
  • deși este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti să înceapă în primele 7-10 zile de viață, el poate fi aplicat și la vârste mai mari cu rezultate foarte bune.

Astăzi, în România, sunt dezvoltate programe de recuperare neuro-motorie și de kinetoterapie, conform celor mai recente terapii dezvoltate pentru copii și adolescenți cu șanse mari de soluționare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel