Sari la conținut

Unul din trei adulți sunt anxioși sau deprimați din cauza COVID-19. De ce sunt afectate femeile mai mult decât bărbații

Unul din trei adulți sunt anxioși sau deprimați din cauza COVID-19. De ce sunt afectate femeile mai mult decât bărbații

Unul din trei adulți se confruntă cu anxietate și depresie legate de COVID-19, arată un nou studiu. Potrivit cercetătorilor, constatarea este valabilă în special pentru femei, adulți mai tineri și pentru cei cu statut socioeconomic mai scăzut.

Unul din trei adulți sunt anxioși sau deprimați din cauza COVID-19.

COVID-19 continuă să prezinte amenințări grave pentru sănătatea publică la nivel mondial, iar intervențiile precum carantina și distanțarea socială au un impact negativ asupra bunăstării mintale.

Pandemia a intensificat povara suferinței psihologice. Și aici vorbim de anxietate, depresie, stres post-traumatic și insomnie. Cu toate acestea, factorii asociați cu o susceptibilitate crescută la suferință psihologică în rândul adulților din populația generală în timpul COVID-19 nu sunt încă bine cunoscuți.

„Înțelegerea acestor factori este crucială pentru proiectarea programelor preventive și a planificării resurselor de sănătate mintală în timpul focarului COVID-19 în evoluție rapidă. Acești factori ar putea fi utilizați pentru a identifica populațiile cu risc crescut de suferință psihologică. astfel încât să li se poată oferi intervenții la distanță și în persoană”, spune autorul principal Tazeen Jafar, profesor în cadrul Programului de cercetare a serviciilor și sistemelor de sănătate de la Duke-NUS, care a condus studiul.

De ce sunt afectate femeile mai mult decât bărbații

Potrivit PLOS ONE, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 68 de studii efectuate în timpul pandemiei. Au fost incluși 288.830 de participanți din 19 țări, pentru a evalua factorii de risc asociați cu anxietatea și depresia.

S-a descoperit că, printre persoanele cele mai afectate de anxietate sau depresie asociată cu COVID-19, femeile, adulții mai tineri, persoanele cu statut socioeconomic mai scăzut, cei care trăiesc în zonele rurale și cei cu risc crescut de infecție cu COVID-19 sunt mai predispuși la experimentați suferință psihologică.

Descoperirea că femeile sunt mai susceptibile de a suferi suferință psihologică decât bărbații este în concordanță cu alte studii globale. Potrivit acestor studii, anxietatea și depresia sunt mai frecvente la femei.

„Statutul social mai scăzut al femeilor și accesul mai puțin preferențial la asistența medicală în comparație cu bărbații ar putea fi responsabil pentru impactul psihosocial advers exagerat asupra femeilor”, sugerează cercetătorii.

Astfel, programele de informare pentru serviciile de sănătate mintală trebuie să vizeze femeile în mod proactiv.

Rezultatele studiului privind efectul pandemiei de coronavirus asupra sănătății publice la nivel mondial

  • Adulții mai tineri, în vârstă de 35 de ani și mai puțin, au fost mai predispuși să aibă suferință psihologică decât cei cu vârsta peste 35 de ani.
  • Deși motivele pentru acest lucru sunt neclare, studiile anterioare au sugerat că s-ar putea datora accesului mai mare al tinerilor la informațiile COVID-19, prin mass-media.
  • De asemenea, expunerea mai lungă la mass-media a fost asociată cu șanse mai mari de anxietate și depresie.
  • Alți factori asociați cu suferința psihologică au inclus locuirea în zonele rurale; educație mai mică, venituri mai mici sau șomaj; și prezintă un risc crescut de infecție cu COVID-19.
  • A avea un sprijin familial și social mai puternic și a utiliza strategii de coping pozitive a redus riscul de suferință psihologică.

„Publicul larg și profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie conștienți de povara mare a suferinței psihologice în timpul pandemiei. Precum și de educația cu privire la strategiile de coping”, spune Jafar.

Pacientii trebuie incurajati sa caute ajutor si sa acceseze serviciile de consiliere in domeniul sanatatii mintale cu recomandari adecvate.

„Chiar și cu progresele uriașe pe frontul vaccinurilor, lumea a ajuns să-și dea seama că pandemia COVID-19 va fi alături de noi pe termen lung”, a declarat și Patrick Casey, profesor și vice-decan senior pentru cercetare.

„Studiul profesorului Jafar oferă informații valoroase asupra impactului psihologic al pandemiei asupra populațiilor din întreaga lume. Și evidențiază grupuri specifice care pot beneficia de sprijin suplimentar. Indiferent dacă este vorba de familia lor sau de un furnizor de servicii medicale”, a mai spus acesta. 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: