Sari la conținut

Urolog: Această apă poate duce la cancer

pahar cu apă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Apa care poate eroda stomacul

În fiecare an, mai mult de jumătate de milion de persoane se prezintă la urgențe pentru probleme cu pietre la rinichi. Se estimează că unul din zece oameni va avea o piatră la rinichi la un moment dat în viață.

Ce este o piatră la rinichi?

O piatră la rinichi este un obiect dur care se formează din substanțele chimice din urină. Există patru tipuri de pietre la rinichi: oxalat de calciu, acid uric, struvită și cistină. O piatră la rinichi poate fi tratată prin litotripsie cu unde de șoc, uteroscopie, nefrolititomie percutanată sau nefrolitotripsie. Simptomele comune includ dureri severe în partea inferioară a spatelui, sânge în urină, greață, vărsături, febră și frisoane sau urină care miroase urât sau are un aspect tulbure.

Gheorghe Niță, urolog, a explicat la Antena 3 câtă apă trebuie să bem în fiecare zi pentru a nu ajunge să suferim de o boală de rinichi.

„Nu ar fi o problemă dacă pietrele nu au plecat din rinichi și sunt de mici dimensiuni, nu deranjează și nu dau niciun fel de simptomatologie.

Problema apare atunci când ele se deplasează, când pleacă pe un canal foarte subțire numit ureter, care leagă rinichiul de vezica urinară și care atunci când pleacă blochează rinichii. În felul acesta apare o durere în lombară, în spate.

Este o durere bruscă, de intensitate mare, pe care mulți o compară cu o durere de naștere. De regulă, apare pe o singură parte.”, a spus urologul Gheorghe Niţă, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Apariţia pietrelor este favorizată de consumul inadecvat de lichide, adică într-o cantitatea foarte mică.

În felul acesta urina se concentrează, întrucât ea conține multe săruri minerale. Acestea săruri minerale se pot agrega și pot duce la formarea acestor pietre, dar pe de altă parte sunt implicați și factori alimentari.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Apa care poate duce la cancer

De exemplu, carnea duce la formarea pietrelor de acid uric, excesul de lactate duce la formarea pietrelor. Totodată, este important ca orice pacient litiazic ar trebui investigat pentru că există şanse destul de mari ca acesta să mai formeze pietre pe viitor.

Trebuie să evităm consumul exagerat de lactate. Apa conţine o cantitatea mare de calciu, de aceea este recomandată apa plată, oligominerală, care conţine mai puţin calciu. Atenţie şi la dulciuri şi la ciocolată.

Recomandarea în general este de a consuma apa îmbuteliată, care este din surse certificate, pentru că tot ce înseamnă apa din fântâni, chiar dacă are un gust bun, nu înseamnă că ea este echilibrată din punct de vedere mineral. Această apă poate duce la cancer.

Apa pacientului litiazic să nu aibă un conţinut mare de calciu şi să nu aibă nitriţi. Totodată, să nu conţină alte substanţe toxice, care într-adevăr, printre altele, pot duce la formarea calculilor, nu numai la formarea calculelor, dar și la formarea cancerelor la nivelul vezicii sau rinichiului.

Nu e contraindicată însă nici apa carbogazoasă, mai ales dacă nu este o regulă și nu e consumată doar acel tip de apă.

În ceea ce priveşte cantitatea de lichide pe care trebuie să le consumăm zilnic, cei 2 litri depind de mai mulţi factori. De condițiile în care se lucrează, de exemplu, dacă se lucrează în căldură, la temperaturi ridicate trebuie să fie mai mult de cei 2 litri. Mai depinde şi de greutatea corporală și așa mai departe.

Obezitatea duce la formarea pietrelor la rinichi

Să reţinem că obezitatea duce la formarea pietrelor la rinichi. Este și ea un factor care contribuie la apariția calculilor, fiindcă sunt niște tulburări metabolice care într-adevăr pot avea ca și repercusiuni apariția acestor pietre.

Durerea apare din cauza creșterii presiunii la nivelul rinichilor. Piatra blochează rinichiul și în felul acesta crește presiunea. Dacă ne ştim cu istoric de colică renală şi ne gândim că ar putea fi un nou episod, atunci trebuie să întrerupem consumul de lichide. După aceea, aplicarea locală de căldură. Căldura face o dilataţie şi în felul acesta acel canal urinar se poate dilata şi mai scade presiunea la nivelul rinichilor. Apoi putem să luăm un antiinflamator banal.

Dacă aceste dureri continuă, trebuie să ne îndreptăm către un medic specialist pentru a completa investigaţiile. De regulă, calculii care depășesc 6 milimetri de exemplu, nu se pot elimina spontan. Și în acea situație medicul trebuie să intervină.

Aparitia de pietre la rinichi poate fi prevenita printr-o grija mai atenta fata de alimentatie si hidratare. Sunt anumite ceaiuri recomandate pentru a scapa de calculi renali, precum ceaiul de cozi de cirese, de urzica, de papadie. De asemenea, putem consuma din când în când și suc natural de fructe” , a mai spus urologul, potrivit sursei.

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.