Sari la conținut

Atenție la acest tip de CANCER. Medic: Poate apărea de la o banală infecție urinară

culoarea urinei
Sursă foto. arhiva Doctorul Zilei
Culoarea urinei un indicator al problemelor de sănătate

Din cuprinsul articolului

Cancerul de rinichi este un cancer care începe la rinichi. Rinichii sunt două organe în formă de fasole, fiecare de mărimea unui pumn. Sunt situate în spatele organelor abdominale; există un rinichi de fiecare parte a coloanei vertebrale.

La adulți, carcinomul cu celule renale este cel mai frecvent tip de cancer de rinichi. Pot apărea și alte tipuri mai puțin frecvente de cancer de rinichi. Copiii mici sunt mai susceptibili de a dezvolta un tip de cancer renal numit „tumoare Wilms”, informează Mayo Clinic.

Incidența cancerului renal pare să fie în creștere. Un motiv pentru aceasta poate fi faptul că tehnicile de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată (CT), sunt utilizate mai frecvent. Aceste teste pot duce la descoperirea accidentală a mai multor tipuri de cancer de rinichi. Cancerul de rinichi este adesea găsit într-un stadiu incipient, când cancerul este mic și limitat la rinichi.

Medicul Adrian Dijmărescu a declarat pentru DCmedical că: „principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.

„Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

„În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.

Simptome

Cancerul de rinichi de obicei nu are semne sau simptome în stadiile incipiente. În timp, se pot dezvolta semne și simptome, inclusiv următoarele:

  • Sânge în urină, care poate părea roz, roșu sau lipicios
  • Durere în spate sau lateral care nu dispare
  • pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate fără o cauză aparentă
  • Oboseală
  • Febră

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel