Sari la conținut

Urolog: Când un bărbat are dificultăți în obținerea și menținerea unei erecții sau îi scade apetitul sexual, ar trebui să se ducă glonț la doctor”

Stânjenitoare și, mai totdeauna, subiect tabu în relațiile dintre bărbați și femei, disfuncția erectilă ar ocupa un loc fruntaș în topul temerilor sexuale ale bărbaților, dacă ar fi să facem unul. În realitate, însă, este o boală pentru care există tratamente. Multe, chiar. Totul e să mergi la doctor!

Dana Lascu

Disfuncția erectilă, cunoscută drept impotență, este, clinic vorbind, incapacitatea de a menține sau de a iniția erecția penisului, făcând imposibil un contact sexual. „Această problemă afectează, zi de zi, viața pacientului, creând stres, probleme în relația cu partenera și o scădere a stimei de sine. Din păcate, pacienții nu o văd ca pe o boală organică, ci ca pe o neputință personală și amână să vorbească cu doctorul despre problema lor de sănătate pentru că se simt jenați, fără să realizeze că problema lor beneficiază de tratament”, explică urologul Dan Diaconescu, de la Spitalul „Prof.dr. Th. Burghele”, din Capitală.

Practic, atunci când un bărbat are dificultăți în obținerea și menținerea unei erecții sau îi scade apetitul sexual, ar trebui să se ducă – glonț – la doctor. De ce? Pentru că mecanismul e r e c ț i e i este unul c o m p l e x și implică o adevărată orchestrație a structurilor nervoase, vasculare și musculare ale penisului, sub controlul precis al sistemului nervos central și al celui endocrin. Orice dereglare, la oricare dintre aceste niveluri, poate cauza impotența.

SIMPTOMELE DISFUNCȚIEI ERECTILE

● Dificultăți în obținerea ei

● Probleme în menținerea erecției

● Scăderea apetitului sexua

Cauze organice și/sau psihologice

Simplificat spus, cauzele se împart în organice și psihologice. Din cele organice, cele mai importante și mai frecvente sunt: bolile cardiovasculare, precum ateroscleroza și hipertensiunea arterială, diabetul, sindromul metabolic, hipercolesterolemia, insuficiențele hormonale, tulburările neurologice și unele tratamente medicamentoase. Apoi, cauzele psihologice pot fi de sine stătătoare, însă, de cele mai multe ori, sunt asociate unei tulburări organice. Dificultatea de a menține erecția provoacă stres, anxietate, care, la rândul lor, creează un cerc vicios ce conduce la accentuarea disfuncției erectile. „Dintre factorii de risc amintim: vârsta înaintată, tutunul, kilogramele suplimentare și, mai ales, obezitatea, consumul de alcool, patologia prostatică, unele medicamente etc. Un stil de viață sănătos cu oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, exerciții fizice regulate și menținerea sub control a diabetului, a bolilor cardiovasculare și a altor patologii cronice, previne apariția disfuncției erectile”, atrage atenția doctorul Dan Diaconescu.

Rezolvarea, uneori un banal consult!

Dată fiind valența medicală și în ciuda faptului că bărbații se simt loviți în orgoliul propriu atunci când au astfel de probleme, rezolvarea o dă medicul urolog. Cu toate acestea, mulți aleg să nu se ducă la doctor, din varii motive. „De cele mai multe ori pacientul se simte jenat și amână să discute chiar și cu medicul despre problema lui de sănătate. E greșit! Trebuie să se prezinte la medic la apariția simptomelor disfuncției erectile, dar și în scop preventiv, în situația în care suferă de patologii cronice asociate”, explică specialistul. Totul, în condițiile în care există numeroase metode de tratament, sigure și garantate de doctori. În unele cazuri chiar nu e nevoie de medicație. Practic, când un pacient ajunge la urolog, primul pas pe care acesta îi cere să-l facă este să-și modifice stilul de viață, prin: renunțarea la fumat, reducerea greutății corporale, evitarea consumului de alcool și exerciții fizice regulate, în funcție de caz. „Apoi, o foarte mare importanță o are tratarea cauzei disfuncției erectile, care se dovedește, de multe ori, suficientă. De asemenea, ajustarea dozelor sau înlocuirea medicamentelor care interferă cu mecanismele erecției este, adeseori, necesară”, explică doctorul Dan Diaconescu. Tot el spune că, în ce privește tratamentul farmacologic, acesta variază în funcție de caz. „Terapia medicamentoasă orală, de tip sildenafil (n.r.: cunoscut sub numele de „Viagra”), tadalafil, vardenafil, acționează prin relaxarea musculaturii netede peniene, provocând creșterea debitului sangvin în corpul cavernos și, deci, apariția erecției sub stimulare sexuală. Apoi, prin injecțiile intracavernoase se introduc direct substanțe vasodilatatoare, precum papaverina sau alprostadilul. Alte alternative terapeutice sunt supozitoarele intrauretrale și topicele locale. Sunt multe astfel de tratamente”, subliniază specialistul.

Ajungi la bisturiu, doar în cazuri grave

Dar nu toate tratamentele sunt bazate pe medicamente. Spre exemplu, pot fi folosite și dispozitive medicale precum pompa cu vacuum, ce funcționează pe principiul mecanic de a atrage sângele în penis, pe baza vidului creat. În ceea ce privește chirurgia, aceasta este, de cele mai multe ori, rezervată cazurilor în care disfuncția erectilă este cauzată de o traumă, de o diformitate a structurilor penisului sau în cazul în care terapia medicamentoasă s-a dovedit ineficientă ori indezirabilă. Dintre opțiunile chirurgicale, amintim implanturile prostetice și procedurile de revascularizare. „Apoi, există tratamentul hormonal, care este indicat pacienților cu afecțiuni endocrine, precum hipogonadismul sau hiperprolactinemia. Să nu uităm și de terapia psihosexuală, care poate fi folosită, cu succes, în combinație cu terapia medicamentoasă orală sau cu dispozitive medicale”, continuă urologul.

Leacurile-minune, pericolul mortal de pe Internet!

În ultima vreme asistăm la o avalanșă de produse așa-zis „naturale”, promovate agresiv, în special pe Internet. „Înaintea folosirii unui astfel de supliment, leac-minune sau oricum i-am spune, cereți sfatul medicului, deoarece acestea pot fi periculoase pentru sănătatea dumneavoastră. Asta pentru că, deși sunt etichetate drept „naturale”, conțin substanțe care pot interacționa cu tratamentul de fond sau pot agrava patologii cardiovasculare. O altă problemă pe care o ridică aceste preparate o reprezintă dozele nestandardizate și diverșii contaminanți din procesul de producție, care pot fi toxici”, explică dr. Dan Diaconescu. Un alt aspect de luat în calcul este eficiența nedovedită a acestor suplimente. Dincolo de faptul că tratează problema ca pe un tabu, mare parte din bărbații cu disfuncții erectile mai fac un lucru grav, atrage atenția urologul de la Spitalul „Prof.dr. Th. Burghele”, din Capitală. „Îl observăm zi de zi la pacienții noștri: aceștia se tratează singuri cu astfel de suplimente și întârzie vizita la medic, astfel încât, la prezentare, cazul lor devine mai complicat, și – astfel – cu opțiuni terapeutice mai restrânse și mai dificil de gestionat”.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel