Vârsta de la care nu mai ai voie să eviți urologul

Urologul nu mai trebuie evitat dacă ai împlinit această vârstă! Specialiștii recomandă analize, tușeu rectal și dozarea PSA – antigen prostatic specific.

Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată (HBP) – numită în termeni populari „prostată”, este o afecțiune benignă care nu pune viața în pericol. Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre bărbații cu vârste de peste 55 de ani sunt afectați de această maladie. O analiză făcută anual te poate salva de această neplăcere.

În consecință, specialiștii spun că toți bărbații de peste 55 de ani trebuie să-și facă un set de analize, mai ales tușeului rectal și dozarea PSA – antigen prostatic specific. Atenție! O valoare mare a antigenului prostatic specific (PSA) nu înseamnă obligatoriu existența unui cancer de prostată, dar pentru binele tău este bine ca anual medicul urolog să-ți interpreteze rezultatele obținute la aceste analize.

Prostata are dimensiunea unei nuci și începe să crească în volum după 50 de ani, în felul acesta are loc îngreunarea eliminării prostatei. Mai exact, atunci când un  bărbat cu HBP urinează vezica nu se golește complet, iar riscul de apariție a calculilor urinari și a infecțiilor de tract urinar este în creștere. Este posibil ca persoana în cauză să nu aibă niciun simptom, sau sunt cazuri în care acesta să aibă dificultăți la urinare, mai ales noaptea. Practic, pacientul urinează în cantități mici și întâmpină greutăți la gestionarea jetului urinar. În astfel de situații el va primi tratament de la medicul urolog.

Care sunt principalele simptome:

  • Nevoia urgentă de a urina,
  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare,
  • Flux urinar slab și întrerupt
  • Calitatea somnului este grav afectată, fiindcă acesta se trezește noaptea să urineze destul de des.
  • Durere atunci când persoana urinează.

În ce constă tratamentul:

În trecut, bărbații diagnosticați cu adenom prostată erau operați. Acum însă tratamentul este alcătuit din administrarea de alfa-blocante și inhibitoare. Trebuie subliniat însă faptul că acest tratament cu medicamente nu poate vindeca adenomul de prostată. Singurul lui rol fiind acela de ameliora simptomele și de a opri evoluția bolii. De exemplu, administrarea de alfa-blocantele va ameliora și va micșora din intensitatea simptomele. Iar dacă medicul îți va prescrie un tratament alcătuit din inhibitoare acestea au rolul de reduce volumul prostatic dar și de a ameliora simptomele supărătoare ale bolii. Esențial este și menținerea unui regim alimentar. Astfel, bărbatul în cauză trebuie să consume cât mai multe fructe și legume, va crește consumul de fibre fiindcă în cazul lui nu trebuie să existe constipație. Nu va fuma și nu va bea alcool. Este recomandat ca bărbaţii să consume zilnic un aliment bogat în zinc şi în seleniu, precum peşte gras, fructe de mare, carne de pui, seminţe de dovleac nesărate şi neprăjite. Esențial este și consumul de apă, minimum 2 litri pe zi sau de ceaiuri.

Sunt cazuri în care mediul recomandă și tratamentul chirurgical. Acesta este indicat atunci când deja sunt prezente complicații, mai ales când este prezent sânge în urină.

Recent Posts

Cel mai frumos loc de pe litoralul românesc. Stațiunea unică în Europa de care mulți români nici nu au auzit

Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc nu a fost încă descoperită…

11 minute ago

Un medic de 84 de ani, participant la competiții sportive. Schimbarea pe care a făcut-o la 40 de ani i-a îmbunătățit viața considerabil

Secretul longevității. Joseph Maroon, medic neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și colaborator…

32 de minute ago

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Poți primi toată suma în 10 zile

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Banii…

52 de minute ago

HOROSCOP. Patru ZODII norocoase după Paşte. Trag CARTEA câştigătoare!

Astrele aduc vești minunate vor face fericită viața acestor semne zodiacale imediat după Paște. Chiar…

o oră ago

Victimele Holocaustului, căutate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale

Cercetători din Israel au decis să folosească inteligenţa artificială (AI) pentru a verifica numeroase documente…

2 ore ago

Florin Piersic a fost operat din nou, la Cluj! Care este starea actorului

Medicii de la Institutul Inimii Cluj-Napoca au transmis ultimele noutăți cu privire la starea de…

2 ore ago

Citeste si: