Sari la conținut

Vârsta de la care nu mai ai voie să eviți urologul

Urologul nu mai trebuie evitat dacă ai împlinit această vârstă! Specialiștii recomandă analize, tușeu rectal și dozarea PSA – antigen prostatic specific.

Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată (HBP) – numită în termeni populari „prostată”, este o afecțiune benignă care nu pune viața în pericol. Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre bărbații cu vârste de peste 55 de ani sunt afectați de această maladie. O analiză făcută anual te poate salva de această neplăcere.

În consecință, specialiștii spun că toți bărbații de peste 55 de ani trebuie să-și facă un set de analize, mai ales tușeului rectal și dozarea PSA – antigen prostatic specific. Atenție! O valoare mare a antigenului prostatic specific (PSA) nu înseamnă obligatoriu existența unui cancer de prostată, dar pentru binele tău este bine ca anual medicul urolog să-ți interpreteze rezultatele obținute la aceste analize.

Prostata are dimensiunea unei nuci și începe să crească în volum după 50 de ani, în felul acesta are loc îngreunarea eliminării prostatei. Mai exact, atunci când un  bărbat cu HBP urinează vezica nu se golește complet, iar riscul de apariție a calculilor urinari și a infecțiilor de tract urinar este în creștere. Este posibil ca persoana în cauză să nu aibă niciun simptom, sau sunt cazuri în care acesta să aibă dificultăți la urinare, mai ales noaptea. Practic, pacientul urinează în cantități mici și întâmpină greutăți la gestionarea jetului urinar. În astfel de situații el va primi tratament de la medicul urolog.

Care sunt principalele simptome:

  • Nevoia urgentă de a urina,
  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare,
  • Flux urinar slab și întrerupt
  • Calitatea somnului este grav afectată, fiindcă acesta se trezește noaptea să urineze destul de des.
  • Durere atunci când persoana urinează.

În ce constă tratamentul:

În trecut, bărbații diagnosticați cu adenom prostată erau operați. Acum însă tratamentul este alcătuit din administrarea de alfa-blocante și inhibitoare. Trebuie subliniat însă faptul că acest tratament cu medicamente nu poate vindeca adenomul de prostată. Singurul lui rol fiind acela de ameliora simptomele și de a opri evoluția bolii. De exemplu, administrarea de alfa-blocantele va ameliora și va micșora din intensitatea simptomele. Iar dacă medicul îți va prescrie un tratament alcătuit din inhibitoare acestea au rolul de reduce volumul prostatic dar și de a ameliora simptomele supărătoare ale bolii. Esențial este și menținerea unui regim alimentar. Astfel, bărbatul în cauză trebuie să consume cât mai multe fructe și legume, va crește consumul de fibre fiindcă în cazul lui nu trebuie să existe constipație. Nu va fuma și nu va bea alcool. Este recomandat ca bărbaţii să consume zilnic un aliment bogat în zinc şi în seleniu, precum peşte gras, fructe de mare, carne de pui, seminţe de dovleac nesărate şi neprăjite. Esențial este și consumul de apă, minimum 2 litri pe zi sau de ceaiuri.

Sunt cazuri în care mediul recomandă și tratamentul chirurgical. Acesta este indicat atunci când deja sunt prezente complicații, mai ales când este prezent sânge în urină.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: