Sari la conținut

Urticaria vara! Din ce cauză se produce?

Urticaria este una dintre cele mai frecvente boli ale pielii. Datele statistice arată că peste 20% din populația globului e afectată de urticarie la un moment dat în viață. Atât copiii cât și adulții pot avea astfel de episoade de boală.

Mai mult, specialiștii susțin că urticaria este cea mai des întâlnită afecțiune cutanată tratată în serviciile de urgență a spitalelor din lume.

Urticaria se manifestă de cele mai multe ori prin mâncărime. Însă are și simptome precum senzația că pielea ustură sau arde. Petele specifice urticariei pot să apară oriunde pe corp, inclusiv pe față, buze, gât, limbă, urechi.

Din punct de vedere al debutului, urticaria se poate clasifica în:

  • urticaria acută – cu un debut de până în 6 săptămâni,
  • urticaria cronică – în astfel de cazuri evoluția bolii este de peste 6 săptămâni.

Medicii susțin că urticaria este o alergie cutanată care se manifestă prin apariția unor pete roz, puțin umflate. Aceste pete au forme şi dimensiuni variabile. De exemplu, unele au unu sau doi milimetri, altele au și câțiva centimetrii.

Principalii factori favorizanți:  

  • Contactul cu animale de companie – păr, blană, salivă – sau cu diferite substanțe sau produse chimice.
  • Anumite alergii sau intoleranțe la unele produse alimentare.
  • Mușcăturile de insecte care pot determina apariția unei forme de urticarie numită în termeni medicali urticarie acută papuloasă.
  • Ca efect advers al administrării unor medicamente.
  • Contactul cu metale neprețioase (nichel, crom, cobalt, cupru), cauciuc, latex, produse chimice industriale, precum și cosmetice.
  • Expunerea la soare, frig, presiune, efort fizic, un nivel ridicat al stresului în organism.

Vara urticaria care are drept cauză înțepăturile de insecte. Înțepăturile de insecte și păianjeni se manifestă local prin apariția unor zone pruriginoase, eritematoase. De multe ori acestea sunt însoțite de durere. Atenție! Dacă urticaria este din pricina insectelor în cazul copiilor lucrurile se pot complica urât și ai nevoie de medic urgent. În cazul copiilor alergici la veninul de albină sau la acidul formic al furnicilor pot face urticarie ca reacție la înțepătura acestor insecte.

Cum se tratează urticaria:

Primul pas în tratarea urticariei este diagnosticarea afecțiunii și stabilirea factorului care a declanșat-o.

De regulă, tratamentul va fi alcătuit din administrarea de medicamente antihistaminice sau antialergice, sedativele care acţionează asupra pruritului, uneori medicul recomandând și cortizon. Mare grijă! Pacienții care cunosc alergenul care le poate provoca urticarie trebuie să facă în așa fel încât să evite factorul declanșator toată viață. De exemplu, în cazul înțepăturilor de insecte este recomandat evitarea locurile unde sunt acestea, folosirea cremelor sau sprayurilor destinate îndepărtării acestora.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel