Sari la conținut

Usturoiul, medicament natural împotriva răcelii și combustibil pentru imunitate. Cât și cum trebuie consumat

Usturoiul beneficii. Condiment, aliment si „medicament”, usturoiul e cunoscut si recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, de la tratarea racelilor, detoxifiere si prevenirea infectiilor, pana la scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau si prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Pentru ca beneficiile lui sa fie maxime, medicii spun ca trebuie respectate anumite conditii in ceea ce priveste prepararea si consumarea acestui condiment.

„Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului rau, efect anti microbian, combaterea micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si alte plante similare, hrean, ceapa etc.)”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.

In plus, usturoiul este o sursa importanta de vitamine si minerale recunoscute pentru beneficiile asupra sanatatii. „Cele mai reprezentative sunt vitaminele grupului B (B6, B1, B5, B2, B3, B9) si vitamina C, iar dintre minerale mentionam fosfor, calciu, fier, potasiu, magneziu si nu in ultimul rand seleniu si mangan”, completeaza Elena Casapu, specialist Maggi in nutritie.

Usturoiul nu poate substitui insa tratamentul de baza in afectiunile severe, dar poate preveni aceste boli sau poate fi adjuvant in tratament, mai spun medicii specialisti.

Usturoiul beneficii

Se consuma la cinci-zece minute dupa ce a fost zdrobit

Usturoiul poate fi gasit si sub forma de praf, granule sau deshidratat, insa consumat in stare naturala, crud, este cel mai sanatos. Nutritionistii recomanda sa fie zdrobit si consumat dupa cinci-zece minute, intrucat, spre deosebire de alte plante sau legume, prin oxidare se activeaza principiile active.

In ceea ce priveste cantitatea, niciodata nu este prea mult. „Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomanda cel putin o capatana de usturoi pe zi. Respiratia urat mirositoare sau mirosul specific al transpiratiei sunt efecte adverse minore in comparatie cu beneficiile. Pentru ca poate fi mai greu de digerat, se recomanda scoaterea partii din mijloc, mai iute, sau invelirea lui in folie de aluminiu si coacerea timp de 10-15 minute, fara degradarea substantelor”, recomanda nutritionistul Corina Zugravu.

Usturoiul isi pastreaza pro prietatile cat timp este proaspat, astfel ca trebuie depozitat intr-un loc uscat, la o temperatura in jur de 18°C pentru a nu incolti.

Nu se recomanda celor cu gastrita si ulcer

Exista insa si anumite persoane care nu pot profita de beneficiile acestuia: bolnavii de gastrita, ulcer (din cauza hiperaciditatii sale) sau cei care sunt alergici.

Studiile efectuate de-a lungul timpului nu au relevat efecte adverse majore, cel mult disconfort gastric, greata, ameteli usoare, dureri de cap, transpiratie intens mirositoare.

Pentru a scapa de mirosul neplacut, dupa consumul unui preparat ce contine usturoi, mestecati cateva frunze de patrunjel sau menta proaspata.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel